nieuws

‘Tot € 32.000 meer lenen met soepeler hypotheekregels’

Financiële planning

Hoogopgeleide starters kunnen door de aangekondigde verruiming van de leenmogelijkheden een tot € 32.000 hogere hypotheek sluiten, zo heeft de financiële informatiesite Wegwijs.nl berekend op basis van CBS-cijfers.

‘Tot € 32.000 meer lenen met soepeler hypotheekregels’

Ministers Dijsselbloem (Financiën) en Blok (Wonen) willen starters die uitzicht hebben op een hoger inkomen volgend jaar toestaan meer te lenen voor een woning dan volgens de dan geldende regels mogelijk is. Volgens CBS-cijfers groeit het inkomen van hbo’ers tussen hun 27e en hun 37e met gemiddeld 45%; bij academisch geschoolden is de toename 57%. “Dat de overheid en banken zullen rekenen met een salaris dat de starter na tien jaar heeft bereikt, lijkt onwaarschijnlijk”, aldus Wegwijs.nl, dat rekenen met een inkomensgroei over vijf jaar meer reëel acht. “Dit levert de hbo- en wo-starter respectievelijk € 20.986 en € 31.495 op. Bij twee inkomens worden de verschillen nog veel groter. Hierdoor kan de koop van de nét iets duurdere en nét iets mooiere woning wellicht gerealiseerd worden.”
Wegwijs juicht een hogere leensom voor starters toe. “Al is het maar omdat dezelfde starters veel meer mogen betalen aan huur dan aan koop. De woonlasten van huurders liggen zo’n 20% tot 40% hoger.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.