nieuws

Een op drie ontevreden met hypotheekadvies

Financiële planning

Van de Nederlanders die de afgelopen tien jaar een huis kochten is gemiddeld 32% achteraf niet tevreden over het gekregen hypotheekadvies. Dit blijkt onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 500 huishoudens. Mensen die de afgelopen twee jaar een huis kochten zijn positiever, al is ook hier een op de vijf kopers niet tevreden over de gekozen hypotheekvorm.

Een op drie ontevreden met hypotheekadvies

Veelgenoemde klachten in het onderzoek zijn het gebrek aan voorlichting op voorhand over de risico's van de gekozen hypotheekvorm, het lage rendement van beleggingshypotheken, de hoge kosten die in rekening worden gebracht en de koppelverkoop van verzekeringen. Een op de tien ondervraagden zegt zeer ontevreden te zijn over het verkegen advies en stelt spijt te hebben van de gekozen hypotheekvorm.
Van de kopers belandde 37% voor advies bij een bank, 28% bij een hypotheekadviesketen en circa 20% bij een zelfstandige hypotheekadviseur. Ongeveer 10% van de ondervraagden zegt zelf een geschikte hypotheek te hebben uitgezocht op internet of met hulp van vrienden, familie of de werkgever. Consumenten die zijn geadviseerd door een hypotheekadviesketen zijn volgens USP "iets vaker ontevreden".
De meeste deelnemers aan het onderzoek (44%) werden succesvol verleid tot het sluiten van een aflossingsvrije hypotheek, gevolgd door de spaarhypotheek (16%), de bankspaarhypotheek (9%), de belggingshypotheek (8%) en de annuïteitenhypotheek (5%). Hierbij gingen de bankklanten veel vaker naar huis met een spaar- of  annuïteitenhypotheek, terwijl de woningbezitters die kozen voor een adviesketen of zelfstandig adviseur twee keer zo vaak eindigden met een beleggingshypotheek. Een derde van de huizenbezitters die kozen voor een 'volledig' aflossingsvrije hypotheek zou dat nu niet meer doen, al heeft de wetgever deze optie sinds augustus vorig jaar al geblokkeerd. Van de mensen die kozen voor een beleggingshypotheek zou 56% dat nu niet meer doen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.