nieuws

Scheringa werkt aan rentree in financiële wereld

Financiële planning

Dirk Scheringa werkt aan een terugkeer in de financiële wereld. De directeur en eigenaar van het in 2009 ineengestorte DSB-imperium staat op het punt een factoringbedrijf te beginnen. Dat doet hij vanaf 3 oktober onder de naam DS Factoring.

Scheringa werkt aan rentree in financiële wereld

Scheringa tracht momenteel bij hem bekende ondernemers een werkkapitaal van € 5 mln los te weken voor de start van DS Factoring. Investeerders kunnen 6% rente, eventueel dividend en een aandelenbelang in DS Factoring krijgen. In het laatste geval is een kapitaalinjectie van zeker € 1 mln nodig; investeerders zijn welkom vanaf € 100.000.
In een soort prospectus wijst Scheringa erop dat "geen vergunning nodig is van financiële autoriteiten". Hij en Marcel Meijer (ex-directeur van een incassobureau én voormalig commercieel directeur van DSB Bank) verbinden zich voor zeven jaar als bestuurder aan DS Factoring, dat "de meest professionele factoringmaatschappij van Nederland" wil worden. Het managementteam zal verder bestaan uit Adri Zwagerman (oud-directeur Internal Audit van DSB Bank) en 'ondernemer' Maarten Meijer. Dit kwartet zal vanuit het Noord-Hollandse Obdam in "een gat in de markt springen".
Dat gat laten de banken open door steeds minder financieringscapaciteit beschikbaar te stellen aan ondernemers. DS Factoring wil dat probleem oplossen: bedrijven krijgen werkkapitaal ter beschikking als zij hun debiteurenportefeuille verpanden of verkopen. In ruil voor een vergoeding – bijvoorbeeld 10% van de uitstaande rekeningen – wordt dan het debiteurenbeheer overgenomen. 
In 2012 verwacht Scheringa al een omzet van € 60 mln te gaan halen in de sectoren vervoer, industrie, zorg, handel, uitzendbureaus en zakelijke dienstverlening. In 2015 denkt hij zelfs aan een omzet van bijna € 1 mld. Het factoringbedrijf zou dan goed moeten zijn voor een jaarwinst (voor belastingen) van € 93 mln. 
Begin deze week wilde Scheringa tegenover AM nog geen nadere toelichting geven op de plannen, die hij toen betitelde als zijnde "in een pril stadium". Donderdag gaf hij wel een interview aan RTL-Z.

Reageer op dit artikel