nieuws

Hypotheekoffertes en pensioenoverzichten vaak te onduidelijk

Financiële planning

In de wet is vastgelegd dat de offerte voor een hypotheek en het pensioenoverzicht begrijpelijk moeten zijn. Maar zowel de omschrijving in de wet als het toezicht op de uitvoering schiet tekort. Dat concludeert Leo Lentz, hoogleraar Tekstontwerp en Communicatie, in zijn oratie die hij aanstaande vrijdag houdt aan de Universiteit Utrecht.

Hypotheekoffertes en pensioenoverzichten vaak te onduidelijk

Lentz heeft vier onderwerpen onderzocht waarvoor de wet voorschrijft dat ze begrijpelijk moeten worden uitgelegd: hypotheken, pensioenen, bijsluiters en toelichtingen bij medisch onderzoek. Vooral voor hypotheken blijkt de situatie slecht. Slechts 5% tot 21% van de proefpersonen kan de juiste informatie vinden in het pakket dat aan nieuwe klanten wordt verstrekt. Het percentage dat een passage kan vinden én goed begrijpt is nog veel lager.
Ook het jaarlijkse pensioenoverzicht schiet volgens Lentz ernstig tekort in begrijpelijkheid. Bovendien concludeerde toezichthouder AFM in 2010 dat meer dan de helft van de 'startbrieven' die mensen krijgen zodra ze voor hun pensioen beginnen te sparen, niet voldoende begrijpelijk was.
"Vele organisaties boeken wel degelijk vooruitgang, ook al gaat dat langzaam", zegt Lentz. "Maar de overheid moet niet denken dat met een nieuw artikel in de wet de problemen na publicatie in de Staatscourant zijn opgelost. Het is de vraag of wetgeving wel de juiste weg is om het doel te bereiken. De wet straalt veel naïviteit uit. Begrijpelijkheid laat zich niet zo makkelijk afdwingen met een wetsartikel."

Reageer op dit artikel