nieuws

VEH roept banken en verzekeraars op NHG-regels toe te passen

Financiële planning

“Banken en verzekeraars moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door de NHG-regels onverkort toe te passen voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie. Als ze dit blijven weigeren, moet minister De Jager ingrijpen.” Dat is de mening van Vereniging Eigen Huis (VEH). De belangenvereniging wordt daarin gesteund door de beroepsorganisaties van onder meer makelaars, bouwondernemers en financiële dienstverleners.

VEH roept banken en verzekeraars op NHG-regels toe te passen

Onder het mom van consumentenbescherming hanteren hypotheekverstrekkers volgens VEH niet langer de normen van de Nationale Hypotheek Garantie, maar de Gedragscode Hypothecaire Financieringen, die het maximaal te lenen bedrag – ook voor leningen met NHG – verdere beperkingen oplegt. Volgens VEH is het hierdoor voor veel consumenten niet meer mogelijk om een toereikende hypothecaire lening te krijgen. Dat staat haaks op het door het kabinet beoogde effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting.
De Nederlandse Vereniging van Banken heeft tot nu toe geweigerd om hierover in overleg te gaan. Volgens Rob Mulder, directeur Strategie en Belangenbehartiging van VEH, moeten banken inzien dat zij een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en niet los van de politieke en maatschappelijke werkelijkheid hun eigen belangen kunnen najagen. "Het zou mij niets verbazen wanneer de werkelijke reden om de NHG-regels collectief te negeren, is ingegeven om de concurrentie te beperken", aldus Mulder. "Onder NHG kunnen ook kleinere banken gebruik maken van de waarborg die NHG biedt, waardoor zij scherpe tarieven kunnen hanteren. Daar zitten de grootbanken waarschijnlijk niet op te wachten. Waarmee zij de belangen van de consument schaden."

Reageer op dit artikel