nieuws

Hypotheek bij tweederde starters afgestemd op twee inkomens

Financiële planning

Bij tweederde van de starters op de woningmarkt is de hoogte van het hypotheekbedrag gebaseerd op twee inkomens, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo. Het gemiddelde hypotheekbedrag schommelt rond € 200.000 en dat is meestal ook het aankoopbedrag van het huis.

Hypotheek bij tweederde starters afgestemd op twee inkomens

Volgens onderzoeksdirecteur Adriaan Eecen van TNS Nipo proberen de 66.000 starters die in acht van de tien gevallen uit een huurhuis komen, de risico's tegenwoordig wel te beperken. Zij doen dit door te sparen binnen de hypotheek (90%) of door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten (80%), zodat de partner die overblijft als een van de twee overlijdt, niet met te hoge lasten blijft zitten. "Uit het onderzoek blijkt dat zij daarbij niet lichtzinnig te werk gaan", zegt hij. "De helft van de starters oriënteert zich eerst op de risico's van een hypotheek en ze hebben vooraf gemiddeld drie gesprekken. Onderwerpen die daarbij naast de hoogte van de rente aan bod komen zijn: de hypotheekvorm, aflossingsmogelijkheden en verder de maximale hoogte en de duur van de hypotheek.

Reageer op dit artikel