nieuws

Kabinet: ‘Geen verbod op tophypotheek’

Financiële planning

“Er is geen sprake van dat tophypotheken verboden gaan worden.” Dat heeft de regering bij monde van staatssecretaris Jan Kees de Jager donderdagmiddag gesteld. De bewindsman van Financiën deed dat tijdens een spoeddebat. Aanleiding daarvoor waren uitlatingen van Hans Hoogervorst dat toezichthouder AFM voornemens is hypotheken te verbieden die 100% van de marktwaarde van een woning overstijgen.

Kabinet: ‘Geen verbod op tophypotheek’

"Met zo'n harde specifieke eis kan de sector niet uit de voeten", zei De Jager (foto). "Daarnaast moeten harde criteria altijd vastgelegd worden binnen het Besluit Gedragstoezicht Financiële Ondernemingen (BGFO) en dat valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie. De AFM is weliswaar onafhankelijk maar kan binnen de Wet Financieel Toezicht een beleidsregel niet tot wetgeving verheffen."
Echt afstand nemen van de uitspraken van de AFM-topman wilde de regering niet. De Jager zei wel het "niet verstandig te vinden dergelijke onrust veroorzakende opmerkingen te maken binnen een woningmarkt die het toch al moeilijk heeft."
Staatssecretaris Eberhart van der Laan kondigde tijdens hetzelfde debat aan morgen met "een integraal pakket maatregelen" te komen om de woningmarkt vlot te trekken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.