nieuws

‘AFM zou intermediair rapportcijfers moeten geven’

Financiële planning

“Toezichthouder AFM zou rapportcijfers moeten gaan uitdelen aan intermediairbedrijven. Daarmee kunnen zij zich profileren richting hun klanten.” Dat idee heeft Arthur Docters van Leeuwen, voormalig topman van de AFM, gelanceerd tijdens het congres ‘De Hypotheekadviseur 2009’.

‘AFM zou intermediair rapportcijfers moeten geven’

Hij verwierp de suggestie dat de AFM daarmee zou verworden tot een keurmerkinstituut. "De kwaden gebruiken de AFM daar toch al voor", aldus Docters van Leeuwen. "Wij zeiden altijd: 'hoe dikker de letter die men gebruikt om te benadrukken dat men onder toezicht staat, hoe hoger de nood om eens langs te gaan'. Door rapportcijfers te geven kunnen de goeden zich ook profileren. Het is een idee om voor klanten beter zichtbaar te maken waar zij goed advies kunnen krijgen."
Huidig AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren nuanceerde de uitspraken van Docters van Leeuwen. "Het is een al bestaand idee. De Stichting Financiële Dienstverlening (STFD) houdt nu al self-assessments en geeft eventueel suggesties voor verbetering van de dienstverlening. Een stap verder is dat de STFD daar rapportcijfers aan koppelt. Daarmee zou het intermediair zich inderdaad kunnen profileren. Maar het is dus niet de AFM die cijfers gaat geven, maar de STFD. Wij ondersteunen het idee wel", aldus Kockelkoren.

Reageer op dit artikel