nieuws

Onderlinge hypotheekmarkt voor consumenten

Financiële planning

Particulieren kunnen onderling hypotheekleningen met elkaar gaan sluiten, zonder tussenkomst van een bank. Dat kan via een nieuwe activiteit van makelaarssite Livy.nl. Bij ‘dochter’ Hypodate.nl kunnen partijen elkaar vinden; bij een akkoord gaan ze naar de notaris en krijgt Hypodate € 250.

Onderlinge hypotheekmarkt voor consumenten

"De financiële crisis laat een nieuwe consumentenbehoefte zien. Er is weinig aanbod van de voorzichtige geldverstrekkers. De consument zoekt een alternatief in deze onzekere tijden”, stelt Marc Kuijpers, directeur van Livy en eertijds oprichter van franchiseketen Huis & Hypotheek.
Bij Hypodate gaat het in eerste instantie om hypotheken met een looptijd van vijf of tien jaar. De vragende particulier plaatst zijn profiel anoniem op Hypodate. Aanbiedende partijen kunnen op dat profiel bieden. Na afloop van de biedingstermijn wordt gegund. De geldvragende particulier kan zich tijdens het traject laten bijstaan door een financieel adviseur om het profiel vast te stellen en de bieding te beoordelen. De juridische afwikkeling gebeurt bij de notaris. "De eerste tien consumenten hebben zich inmiddels aangemeld", aldus Hypodate.
Bij Livy, in september vorig jaar gestart, is een groep van 320 NVM-makelaars aangesloten. De site biedt hypotheken en verzekeringen aan "zonder afsluitprovisie of verborgen kosten".

Reageer op dit artikel