nieuws

‘Eigen Huis reageert als een junk’

Financiële planning

“We hebben een reusachtig probleem en Hans Hoogervorst van de AFM had dus wel beet, toen hij deze week maatregelen tegen excessief leengedrag aankondigde. De paniekreactie van de Vereniging Eigen Huis (‘dit is de doodsteek voor de huizenmarkt’) is de reactie van een verslaafde die te horen krijgt dat hij moet gaan afkicken.” Dat stelt econoom Jaap van Duijn in zijn column in De Telegraaf. 

‘Eigen Huis reageert als een junk’

Volgens Van Duijn zijn Nederlanders zijn in korte tijd compleet verslaafd geraakt aan schulden. Daar zijn drie redenen voor: de gedurende lange tijd lage kapitaalmarktrente, de hypotheekrenteaftrek en de banken die hun voorwaarden steeds meer gingen oprekken ("net als de Amerikaanse banken"). Verwijzend naar cijfers van de AFM (in 20% van de gevallen meer lenen dan volgens de eigen code is toegestaan), stelt Van Duijn, dat ook onze banken niet tot zelfregulering in staat  zijn.
Van Duijn is oud-topman van Robeco en tegenwoordig nog onder meer actief als commissaris bij Afab. "Het zal veel tijd en veel ingrijpende maatregelen vergen om de Nederlandse woningmarkt te normaliseren, met de huizenprijzen en het leengedrag die daarbij horen. Maar hoe eerder ermee wordt begonnen, hoe meer toekomstige problemen worden voorkomen", aldus Van Duijn.

Reageer op dit artikel