nieuws

Basispremie ONVZ iets omhoog

Cijfers

Zorgverzekeraar ONVZ heeft de basispremie met € 2,45 verhoogd. De circa 400.000 verzekerden gaan per maand € 107,31 betalen. De premies voor de aanvullende polissen stijgen gemiddeld met 6%. “Wij zijn blij dat wij de stijging beperkt hebben kunnen houden”, zegt bestuursvoorzitter Erno Kleijnenberg.

Basispremie ONVZ iets omhoog

Hij meent dat ONVZ de "prijs/kwaliteitverhouding verder heeft kunnen verbeteren". De intermediairverzekeraar kiest al jaren bewust voor de restitutiepolis. "Wij vinden dat de consument altijd zelf moet kunnen kiezen bij wie hij of zij wil afnemen. Het is niet de taak van een zorgverzekeraar om op de stoel van de arts te gaan zitten", aldus Kleijnenberg.
ONVZ wil komend jaar uitgebreider inzage gaan geven in de kosten van medische behandelingen. Uit eerder onderzoek van ONVZ zou blijken dat een derde van de Nederlandse consumenten niet begrijpt hoe het Nederlandse zorgstelsel werkt; de grootste onduidelijkheid betreft het prijsniveau van de behandelingen. "Consumenten horen aan de ene kant dat de zorgkosten en de premies stijgen, maar worden aan de andere kant te weinig voorgelicht over wat bijvoorbeeld een ziekenhuisopname of operatie kost. Dat leidt tot maatschappelijke onduidelijkheid en dat willen we op deze manier doorbreken", aldus Kleijnenberg. Op dit moment geeft ONVZ alle verzekerden via uitkeringsberichten inzicht in de gemaakte kosten. In aanvulling hierop krijgen de verzekerden een jaaroverzicht van de gemaakte zorgkosten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.