nieuws

Achmea na pensioenfusie derde op levenmarkt

Cijfers

De slechte markt heeft de top 10 van levensverzekeraars in 2009 niet onberoerd gelaten: alleen koploper Nationale-Nederlanden heeft zijn positie weten te behouden. ASR en Delta Lloyd moeten hun top 3-ambities voorlopig laten varen, terwijl Achmea – weliswaar door een fusie van eigen pensioenbedrijven – achter Reaal de derde positie inpikt.

Achmea na pensioenfusie derde op levenmarkt

De ontwikkelingen bij de grootste levensverzekeraars worden gedomineerd door pensioencontracten en het samenvoegen van portefeuilles. Nationale-Nederlanden behoudt met € 3,9 (4,1) mld premieomzet op eigen kracht de koppositie, maar Reaal stijgt met € 3,5 (2,1) mld van de vijfde naar de tweede plek louter dankzij het integreren van de portefeuilles van Zwitserleven en DBV. Feitelijk boekt Reaal als geheel een omzetdaling, want de drie samengevoegde labels waren in 2008 nog goed voor bijna € 3,6 mld premie.
Achmea maakt een sprong van zeven naar drie met een op het oog imposante omzetgroei tot € 2,8 (1,7) mld. Ook hier bedriegt de schijn, want de samenvoeging van de pensioenfondsen van Interpolis en Achmea was in 2009 goed voor een eenmalige extra koopsom van € 1,1 mld.
Aegon, al enkele jaren de vaste nummer twee, kan niet bogen op een overname of sterke pensioenproductie en zakt daarom twee plaatsen. De maatschappijen die in 2008 nog samen met Reaal op de derde positie streden, doen in 2009 een stap terug: Delta Lloyd levert vooral door minder omzet in het pensioenbedrijf ruim een miljard premie in (van € 2,8 mld naar€ 1,7 mld) en moet genoegen nemen met de zesde plaats, terwijl ASR vanwege een slecht koopsomjaar bijna € 900 mln toegeeft en van drie naar vijf zakt met een premieomzet van € 1,8 (2,7) mld.

Reageer op dit artikel