nieuws

Ook AFM is bezorgd over nepnieuws

Branche 815

Niet alleen Donald Trump,  minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en de Europese Unie maken zich kwaad dan wel bezorgd over fake news. Ook toezichthouder AFM waarschuwt voor de verspreiding van nepnieuws. Zogeheten boilerrooms zouden nieuwsdiensten gebruiken om hun oplichterspraktijken in een legitiem daglicht te stellen.  

Ook AFM is bezorgd over nepnieuws

In 2017 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor 15 boilerrooms gewaarschuwd, een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties die, met gehaaide verkopers, potentiële beleggers telefonisch benaderen met een aanlokkelijk investeringsaanbod.  De AFM constateert dat boilerrooms daarbij gebruik maken van nepnieuws om zo bij beleggers betrouwbaar en legitiem over te komen. De malafide organisaties zouden steeds vaker nepnieuws publiceren via de sociale media en deze berichten worden volgens de toezichthouder  overgenomen door nieuwsdiensten.

Gefingeerde analyses

Verder ziet de AFM dat boilerrooms vaker gebruik maken van gefingeerde analyses over bekende aandelen. In 2017 heeft de AFM ook weer signalen ontvangen over gedupeerden van boilerrooms. Mensen worden gebeld door andere fraudeurs die zich voordoen als (juridisch) adviseur en die hen zogenaamd willen helpen om het verloren geld terug te krijgen en de boilerroom te ontmaskeren. Aan de beleggers wordt gevraagd om, voorafgaand aan de geboden hulp, een fors bedrag over te maken voor de kosten. Beleggers krijgen echter geen hulp en kunnen fluiten naar hun geld.

8 nieuwe boilerrooms

De AFM heeft het afgelopen half jaar 8 nieuwe boilerrooms op haar waarschuwingslijsten opgenomen. Een onderzoek van de AFM zelf kan leiden tot een waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders.

Reageer op dit artikel