nieuws

EU wil beter toezicht op financiële markten

Branche 517

De Europese Commissie wil het toezicht op de financiële markten verbeteren. Volgens EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Kapitaalmarktunie) verandert de financiële sector snel, met een explosieve groei in technologie en groene financiering. Hij wil onder andere meer mogelijkheden voor stresstesten.

EU wil beter toezicht op financiële markten

“De EU moet zorgen voorop te lopen en niet erachteraan”, citeert persbureau ANP de Eurocommissaris. De commissie stelt een pakket maatregelen voor die de rol en juridische basis van de Europese toezichthouders in de sector versterken. Het gaat om de Europese Bankautoriteit (EBA), de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) en de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (EIOPA).

Stresstesten

Deze organisaties werden tijdens de financiële crisis opgezet om risico’s in de sector op te sporen om soortgelijke toestanden in de toekomst te vermijden. Zo test de EBA of banken tegen een stootje kunnen, de stresstesten. Brussel stelt onder meer voor dat ook de andere twee toezichthouders meer mogelijkheden krijgen om in hun sector stresstesten uit te voeren.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.