nieuws

Analyse: ASR versterkt derde plaats in schade- en levenbedrijf

Branche 4187

De overname van middelgrote verzekeraar Generali levert ASR niet direct een grote stijging in marktaandeel op: het concern groeit qua premieomzet naar € 4,2 mld, oftewel een marktaandeel van 15,7% in de markt voor schade- en levensverzekeringen. Generali draagt daaraan € 379 mln (1,4%) bij. ASR maakt met name een sprong in de markt voor transportverzekeringen.

Analyse: ASR versterkt derde plaats in schade- en levenbedrijf

De verhoudingen tussen de grote vijf verzekeringsconcerns (ziektekostenverzekeringen buiten beschouwing gelaten) veranderen niet met de overname. Op basis van de 2016-cijfers is de combinatie NN-Delta Lloyd de grootste met zo’n € 6,8 miljard aan premie-inkomen, gevolgd door Achmea ( € 5,1 mld). ASR versterkt de derde positie met een omzet van € 4,2 mld. Aegon (€ 2,6 mld) en Vivat (€ 2,5 mld) completeren de top 5. In de totale verzekeringsmarkt, waar de zorgconcerns domineren, blijft ASR zesde.

Schade

In Schade en Zorg is Generali ongeveer tienmaal zo klein als ASR: de premieomzet in Diemen komt op € 275 mln, tegen € 2.455 mln voor ASR. Samen zijn ze goed voor een marktaandeel van 4,9%. Zonder het ziektekostenbedrijf (waarin reuzen als VGZ en CZ met miljardenomzetten domineren) mee te rekenen, komen ASR en Generali gezamenlijk tot 16%: ASR heeft € 1.840 mln brutopremie (14%) en Generali € 275 mln (2%). Daarmee is ASR in Schade het derde verzekeringsconcern, achter Achmea (24%) en NN/Delta Lloyd (19%). Zonder Delta Lloyd heeft NN overigens een marktaandeel van 10%.

In Transport maakt ASR de grootste sprong: inclusief Generali gaat het marktaandeel van 7% naar 12%, goed voor de derde positie achter Delta Lloyd-NN (23%) en HDI-Gerling (16%). Daarmee worden Achmea, Reaal (beide 10%) en TVM (9%) gepasseerd.

De overname versterkt daarnaast de positie van ASR in autoverzekeringen: achter Achmea, dat ruim een kwart van de markt in handen heeft, bezette het concern vorig jaar de tweede plek met 12%. NN en Delta Lloyd komen samen tot 17%, maar Generali vertegenwoordigt nog eens 4% van de markt. ASR zit daardoor de nieuwe oranjeblauwe combinatie weer op de hielen met 16%.

Generali heeft daarnaast nog een portefeuille van € 58 mln in brandverzekeringen. Dat levert ASR 2% extra marktaandeel op, waarmee het totaal op 12% komt, ver achter Achmea en NN-Delta Lloyd (beide 28%).

Leven

In levensverzekeringen is de omvang van Generali met € 104 mln premieomzet bescheiden te noemen. ASR, zelf goed voor ruim € 2 mld omzet, voegt door de overname een procentje toe aan het marktaandeel en komt in Leven op 15% marktaandeel. Daarmee wordt ASR een fractie groter dan Aegon (15%), maar het gat met de combinatie NN-Delta Lloyd is groot: die heeft 28% van de levenmarkt in handen. Kijken we alleen naar de omzetcijfers van NN, dan is het verschil veel kleiner: de marktleider komt dan op 17% uit.

Marktaandelen verzekeraars (zonder Zorg)
1. NN/Delta Lloyd 25,4%
2. Achmea 18,8%
3. ASR/Generali 15,7%
4. Aegon 9,5%
5. Vivat 9,3%
(bron: DNB)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.