nieuws

Overeenkomst van opdracht in een appje is ook rechtsgeldig

Branche 1888

Het maakt niet uit of een overeenkomst van opdracht mondeling, schriftelijk of via WhatsApp tot stand komt. Ze is hoe dan ook rechtsgeldig, want het aangaan van dergelijk overeenkomsten – zoals ook ontslagmeldingen of koopovereenkomsten – is vormvrij. Dat zegt Joop der Weduwen, contractspecialist bij Juridische Eerste Hulp Bij Ondernemen, op de website van branchevereniging Adfiz.

Overeenkomst van opdracht in een appje is ook rechtsgeldig

Der Weduwen wijst erop dat artikel 6:217 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat een overeenkomst tot stand komt door aanbod en aanvaarding daarvan en niet door de vorm waarin. Hij maakt daarbij echter wel twee kanttekeningen. Uit het appgesprek moet namelijk blijken dat beide partijen de intentie hebben om een overeenkomst tot stand te laten komen.

Jurisprudentie over schriftelijkheid

Daarnaast is voor sommige overeenkomsten “schriftelijkheid” vereist, zoals bij een ingebrekestelling of de koop van een pand, aldus Der Weduwen. De rechtsgeldigheid van een WhatsApp-afspraak hangt dan af van jurisprudentie. Als er juridische uitspraken zijn waar e-mail bindend is voor vergelijkbare zaken, dan geldt dat ook voor WhatsApp.

Der Weduwen adviseert financieel adviseurs die echt zeker willen zijn dat een overeenkomst waarbij schriftelijkheid is vereist bindend is, om het contract op papier af te sluiten. Mocht je toch graag via WhatsApp willen communiceren, neem dan in je algemene voorwaarden op dat bijvoorbeeld een ingebrekestelling ook mogelijk is via een appje.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.