nieuws

‘Verkoopverbod Anbang opgeheven’

Branche 1189

Vivat-eigenaar Anbang mag van de Chinese toezichthouder weer risicovolle beleggingsproducten verkopen. Die maakte een eind aan een verbod van een paar maanden op nieuwe levensverzekeringspolissen. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

‘Verkoopverbod Anbang opgeheven’

De Chinese overheid bepaalde kort voor de zomer dat het moederconcern van Vivat drie maanden lang geen nieuwe producten op de markt mocht brengen. Lopende producten mochten nog wel worden verkocht. Een bron rond Anbang heeft volgens het FD laten weten dat in augustus alweer nieuwe polissen zijn aangemeld bij de Chinese toezichthouder.

Verdwenen topman

Anbang kwam dit voorjaar flink onder vuur te liggen. De Chinese verzekeraar raakte in opspraak door publicaties over de groei van het aantal aandeelhouders en buitenlandse investeringen. Anbang stak onder andere geld in het Waldorf Astoria hotel in New York. Banken wilden op verzoek van de Chinese autoriteiten geen zaken meer doen met Anbang en topman Wu Xiaohui verdween van het toneel.

Kamervragen

De problemen bij Anbang leidden in ons land tot Kamervragen over de mogelijke gevolgen voor Vivat-polishouders. Minister Dijsselbloem liet de Kamer daarop weten dat de Chinese verzekeraar niet zo maar kapitaal kan onttrekken aan Vivat. Vivat kan niet zonder toestemming van De Nederlandsche Bank leningen en garanties verstrekken aan de eigen aandeelhouder. DNB heeft volgens de minister verschillende instrumenten om te interveniëren als de financiële positie van Vivat daar aanleiding toe geeft.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.