nieuws

Verzekeraars praten over convenant verantwoord beleggen

Branche 684

Het Verbond van Verzekeraars wil met de overheid, vakbonden en ngo’s een convenant opstellen over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). In het convenant worden afspraken gemaakt over verantwoord beleggen, bijvoorbeeld als het gaat om mensenrechten, milieu en dierenwelzijn.

Verzekeraars praten over convenant verantwoord beleggen

In het eerste kwartaal van dit jaar wil het Verbond met afspraken komen over internationaal MVO. Het convenant komt bovenop de code Duurzaam Beleggen die de verzekeraars in 2011 opstelden. Daarnaast zijn veel individuele verzekeraars bezig met MVO, en rapporteren ze er ook over, zo zegt beleidsadviseur Dennis Heijnen van het Verbond in een persbericht. “Het is goed om dit met ngo’s te bespreken en te kijken waar we ons beleid verder kunnen aanscherpen.”

Nederlandse verzekeraars hebben samen rond de 540 miljard euro op de balans staan, waarvan een deel wordt belegd in aandelen en bedrijfsobligaties. “Daarmee kunnen ze forse impact hebben”, zegt Heijnen.

Aanleiding pleidooi van Ploumen
Naast het Verbond zitten de ministeries van Buitenlandse Zaken en Financiën aan tafel, evenals FNV, Oxfam Novib, Amnesty International, PAX, Natuur & Milieu, Save the Children en World Animal Protection Nederland. De Sociaal-Economische Raad (SER) begeleidt het proces.

De gesprekken vloeien voort uit een oproep van minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Na het instorten van een textielfabriek in Bangladesh in 2013 pleitte zij voor afspraken tussen het Nederlandse bedrijfsleven en ngo’s over internationaal MVO.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.