nieuws

Paper: Aansprakelijkheidsverzekeraar moet inspelen op innovatie

Branche 2368

Aansprakelijkheidsverzekeraars moeten oplossingen gaan bieden voor de lacune die ontstaat tussen de veranderende behoeften van de klant en de huidige aansprakelijkheidsverzekering. Dat is de belangrijkste conclusie van het net verschenen paper Innovatie en aansprakelijkheid – Van impactvol naar kansrijk van het Verbond van Verzekeraars. Het paper probeert een antwoord te formuleren op vragen als ‘Wie is er aansprakelijk als een zelfrijdende auto een ongeluk veroorzaakt? Of als er schade ontstaat doordat een 3D-geprint product niet goed werkt?’

Paper: Aansprakelijkheidsverzekeraar moet inspelen op innovatie

In het paper zet het Verbond een aantal technologische ontwikkelingen op een rij die impact hebben op aansprakelijkheidsverzekeringen. Door kunstmatige intelligentie vindt bijvoorbeeld een verschuiving plaats van menselijk naar technologisch falen. De opkomst van de deeleconomie zorgt voor een verschuiving van bezit naar gebruik, terwijl veel avp’s juist uitgaan van bezit. Schade aan zaken die een verzekerde heeft gehuurd of geleend is meestal niet of beperkt gedekt. Andere ontwikkelingen zijn de opkomst van smart industry en drones.

Geen pasklare oplossingen
Doel van het paper is niet om verzekeraars pasklare oplossingen te bieden, zegt Marieke Beugel, beleidsadviseur bij het Verbond en auteur van het paper: “We willen verzekeraars vooral bewust maken van deze thema’s en de dialoog over dit onderwerp aangaan.”

Dat is nodig, want verzekeraars “lijken van nature afwachtend”, zo staat in het paper. “Deze trend wil het Verbond keren: we willen een sector zijn die proactief is en meedenkt.”

Veel vragen tijdens debat
Eind vorig jaar ging het Verbond al met aansprakelijkheidsverzekeraars in debat naar aanleiding van een eerste versie van het paper. Tijdens die sessie bleek dat verzekeraars op dit moment nog met veel vragen zitten, zegt Beugel. “Maar er kwamen ook enkele suggesties uit naar voren. Zoals een nieuwe wettelijke categorie risicoaansprakelijkheid: techniek.” Het platform Aansprakelijkheid van het Verbond gaat de uitkomsten van deze sessie verder uitwerken en een plan van aanpak opstellen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.