nieuws

‘Onderzoek naar verdachte betalingen aan HDI-topman’

Branche 9032

De corruptiezaak rondom oud-topman Gerhard Mattke van HDI-Gerling richt zich nu ook op de betalingen van zakenpartners aan de bestuurder. Het Financieele Dagblad meldt vanochtend dat het Openbaar Ministerie en opsporingsdienst FIOD onderzoek doen naar acht bedrijven, waaronder verzekeringsmakelaar AON. Mogelijk hebben deze partijen steekpenningen betaald aan een privévennootschap van Mattke.

‘Onderzoek naar verdachte betalingen aan HDI-topman’

Volgens het FD ontving oud-bestuurder Mattke tussen 2006 en 2013 ruim 2,2 miljoen euro aan smeergeld. De HDI-Gerling-topman zou dat bedrag als ‘advieskosten’, ‘provisie’ of ‘aanbrengfee’ hebben gefactureerd aan zijn zakenpartners, citeert het FD uit het strafdossier. Volgens de krant zijn verzekeringsmakelaar AON en kantoorinrichter Ahrend twee van de acht bedrijven die deel uitmaken van het OM-onderzoek.

Eerdere miljoenenclaims
Het onderzoek naar mogelijke steekpenningen is een nieuw hoofdstuk in een corruptiezaak die tweeënhalf jaar geleden aan het licht kwam. Ex-bestuurders zouden zichzelf hebben verrijkt ten koste van hun eigen verzekeringsconcern.

In 2014 werd bekend dat HDI-Gerling, een van de grootste industriële verzekeraars van Nederland, beslag had gelegd op de woonhuizen van oud-bestuurders Gerhard Mattke en zijn zoon Marco. Het tweetal zou een bedrag van € 25,5 miljoen hebben ontvreemd door oplichting, diefstal, corruptie en valsheid in geschrifte. Ook startte het OM een strafonderzoek naar ex-bestuurder Bert Schouten. Hij zou €4,4 miljoen onrechtmatig aan de verzekeraar hebben onttrokken.

Reageer op dit artikel