nieuws

Wiertsema (Adfiz): ‘Weg met mythe van de dure adviseur’

Branche 2135

Advies kost geld, maar geen advies kan pas echt duur uitpakken. Dat schrijft Adfiz-directeur Enno Wiertsema in zijn column op de website van de branchevereniging. “Ik vind het hoog tijd om de mythe van de dure adviseur naar het rijk der fabelen te verwijzen.”

Wiertsema (Adfiz): ‘Weg met mythe van de dure adviseur’

Wiertsema reageert in zijn column op het bericht van de Consumentenbond dat banken hypotheekklanten verplichten om een ‘dure’ adviseur in te schakelen bij kleine hypotheekwijzigingen. “Ik las met verbazing over de stelligheid waarmee deze boodschap werd gebracht.” De Adfiz-directeur vindt dat de waarde van goed advies stelselmatig wordt onderschat. “Ik stel daar een tegengeluid tegenover: alle ontwikkelingen met robots ten spijt, de risico’s en kosten van ondoordacht ‘doe-het-zelven’ worden nog steeds structureel gebagatelliseerd.”

Meer klachten

Volgens Wiertsema gaan klanten steeds meer inzien dat adviseren een specialisme is. Hij wijst op het toenemende aantal klachten over execution only- en fintech-diensten. “Als de nood aan de man is, beseft de klant ineens dat er niemand is die hem begeleidt, ondersteunt of informatie geeft. Hij beseft dat hij wel degelijk iemand wil die hem adviseert!”

Realiteitszin

De Adfiz-directeur verwijt de Consumentenbond dat hypotheekwijzigingen als eenvoudig worden voorgespiegeld. “Ze lijken misschien eenvoudig, maar daarom zou je als Consumentenbond juist moeten wijzen op de grote consequenties als je er als betrekkelijke leek ondoordacht mee aan de slag gaat.” Wiertsema zegt het belang van advies sterker te gaan benadrukken: “Ik vind het hoog tijd om de mythe van de ‘dure’ adviseur voor eens en altijd naar het rijk der fabelen te verwijzen en te vervangen door realiteitszin: doe-het-zelven is niet zonder risico. Ik zal daarover duidelijker van me laten horen: Geen advies? Dat kan pas duur uitpakken!”

Reageer op dit artikel