nieuws

Vlamingen vinden ASR nu sexy

Branche 1408

Ging in 2008 de nationalisatie van Fortis en de opsplitsing in een Nederlands en Belgisch deel nog gepaard met wat chagrijn, inmiddels kunnen onze zuiderburen wel waardering opbrengen voor het Nederlandse ASR. De Vlaamse krant De Tijd betitelt de verzekeraar als ‘sexy’ en complimenteert en passant CEO Jos Baeten (foto) met de recente overname van Generali.

Vlamingen vinden ASR nu sexy

De Tijd vergelijkt in het artikel de stijgende beurskoers van ASR met die van een ‘disruptief’ technologiebedrijf. Dat de Nederlandse overheid vorige week haar resterende belang van meer dan 30 miljoen (20,5%) in één klap wist te verkopen noemt de zakenkrant de deal van de week.

Chaotische ondergang Fortis

Verbazing is er bij De Tijd ook over de waarde die de belegger inmiddels toekent aan de verzekeraar uit Utrecht. “Niet alleen de snelheid (waarmee de overheid haar belang in ASR heeft verkocht – red.) verrast, ook de verkoopprijs. De Nederlandse belastingbetaler legde in oktober 2008 bij de chaotische ondergang van Fortis € 3,65 miljard op tafel voor de Nederlandse verzekeringspoot van het geïmplodeerde financiële imperium van Maurice Lippens. Midden 2013 raamde NLFI de waarde van ASR op 2,15 à 2,3 miljard euro. Boodschap: beste belastingbetaler, op dit lijntje gaan we echt geen winst boeken. Vier jaar later waardeert de belegger ASR op… 5 miljard euro. Door de stijgende waardering kon Den Haag in schijfjes 3,77 miljard cashen.”

Onverhoopt break-even

De zakenkrant onderstreept echter ook de constatering die het Het Financieele Dagblad eerder deed: als de rentelasten op de investering in 2008 worden meegerekend lijdt de belastingbetaler een klein verlies. “ Maar niettemin: nagenoeg break-even draaien, terwijl in 2013 een minwaarde van 1,5 miljard gaapte, dat is best onverhoopt.”

Overname Generali

Sinds de beursgang heeft ASR volgens De Tijd vriend en vijand verbaasd met zijn sterke winstgroei en dito rendabiliteit. “Bovendien kwam de verzekeraar naar de beurs met een beresterke balans. Een balans die marge laat voor overnames.” De zakenkrant refereert daarmee aan de overname vorig week van Generali Nederland. “Topman Jos Baeten liet weten dat hij in het najaar van 2016 al ‘een cappuccinootje dronk’ met de financieel directeur van de Italiaanse reus. ING raamt dat ASR jaarlijks 30 miljoen extra winst kan puren uit de 203 miljoen netto-investering in Generali Nederland, een rendement van 15 procent. De Rekenmeester feliciteert bij deze de heer Baeten met de rendabelste cappuccino ooit.”

Reageer op dit artikel