nieuws

Univé voegt snufje Pepper toe aan advies

Branche 1252

Univé heeft op proef een robot aangenomen in een van haar advieswinkels. Pepper, ontwikkeld door het Japanse ICT-bedrijf SoftBank, gaat aan de slag als hostess bij de Univé-winkel in Heerhugowaard.

Univé voegt snufje Pepper toe aan advies

Pepper heeft al ervaring in de verzekeringswereld: zo wordt de humanoïde robot al ingezet door de Japanse levensverzekeraar Meiji Yasuda. Univé wil testen hoe klanten op een robot reageren. “Pepper heet klanten bij binnenkomst welkom en probeert een gesprekje met ze te voeren over hun afspraak. Ze wordt vooral ingezet als een hostess. Tijdens het wachten kunnen klanten een quizje met haar doen. Vervolgens wordt gevraagd hoe ze het contact hebben ervaren.”

Klantreactie

Niemand weet wat de inzet van robots nu echt gaat betekenen, zegt bestuursvoorzitter Joost Heidemen van de coöperatie Univé. “Tegelijk biedt het ook kansen, misschien ook voor de dienstverlening van Univé. Dit is een eerste test om dat te gaan ontdekken.” Spraaktechnologie en naamherkenning vormen een uitdaging, maar de proef is vooral bedoeld om te kijken of klanten de inzet van een robot als iets positiefs ervaren. “Univé staat bekend om haar persoonlijke vorm van dienstverlening.”

Vijf weken

Ook medewerkers komen in aanraking met Pepper: “We gaan haar bij diverse bijeenkomsten met medewerkers in contact brengen. Want ook voor ons als organisatie zal de opkomst van robots iets gaan betekenen. Overigens geloven we niet dat robots mensen vervangen. Als ze werkelijk helpen, dan vooral als aanvulling”, zegt Robert de Ruiter. Hij is directeur van Univé Regio+, waar de vestiging in Heerhugowaard onder valt.
Univé houdt het voorlopig beperkt: de proef duurt vijf weken, waarbij Pepper om de week acte de présence zal geven. “In de weken dat ze niet in de winkel staat, wordt ze aangepast al naar gelang de bevindingen en de reacties van klanten.”

Univé kwam op het spoor van Pepper door de deelname aan RoboValley: daar wordt in samenwerking met de TU Delft Robotics Institute onderzoek gedaan naar robotica. “Univé heeft daar sinds kort een kantoor en is zo ook in contact gekomen met Interactive Robotics, waarmee de test met Pepper samen wordt uitgevoerd.”

Reageer op dit artikel