nieuws

Kamervragen over overname ‘verlieslijdende’ Generali door ASR

Branche 2471

Tweede Kamerlid Renske Leijten heeft vragen gesteld over de aanstaande overname van de Nederlandse tak van Generali door ASR. Leijten wil onder andere van demissionair minister Dijsselbloem weten of hij als voormalig aandeelhouder op de hoogte was van de overnamestrijd. Het verbaast haar dat verzekeraar ASR in een krimpende markt een ‘verlieslijdende concurrent’ wil overnemen en ze vraagt zich af of Generali was ‘overgewaardeerd’.

Kamervragen over overname ‘verlieslijdende’ Generali door ASR

Eergisteren werd bekend dat ASR de strijd om Generali Nederland heeft gewonnen. De verzekeraar kondigde aan Generali Nederland over te nemen van Assicurazioni Generali S.p.A. (Generali Group). ASR betaalt € 143 miljoen voor de transactie die nog goedgekeurd moet worden door toezichthouders Autoriteit Consument & Markt en De Nederlandsche Bank.

Verlieslijdend

SP-kamerlid Leijten stelde vragen over deze overname. Zij vraagt zich onder andere af of minister Dijsselbloem als voormalig aandeelhouder op de hoogte was van de overname. Leijten wil ook weten hoe het komt dat verzekeraar ASR in een krimpende markt een ‘verlieslijdende concurrent’ wil overnemen. “Verbaast het u dat Verzekeraar ASR Nederland in een krimpende markt een verlieslijdende concurrent wil overnemen? Hoe beschouwt u dit, in de wetenschap dat gemiddeld twee derde van de overnames in het bedrijfsleven geen waarde creëert?”

Generali overgewaardeerd?

Leijten vraagt zich af of Generali onderhevig is geweest aan overwaardering: “Hoe verklaart u dat tegenover de overnamesom van 200 miljoen ook een boekenverlies staat voor de Italiaanse moedermaatschappij van 270 miljoen? Was de Nederlandse dochter overgewaardeerd of zijn er andere redenen voor dit verlies?” Leijten wil ook weten hoeveel banen er mogelijk verloren gaan als gevolg van de overname.

Grootaandeelhouder

Verder vraag zij zich af: “Hoe heeft de Nederlandse Staat als grootaandeelhouder van Verzekeraar ASR Nederland de risico’s van deze overname van de Nederlandse tak van het Italiaanse Generali ingeschat? Bent u bereid deze analyse van de gevolgen en de risico’s van de overname te delen met de Kamer? Wilt u als deze analyse niet ingaat op het risico van waardeverlies van de aandelenportefeuille van de Nederlandse Staat, separaat ingaan op dit onderwerp?”

Op de dag van de overname van Generali Nederland door ASR kondigde de Nederlandse staat aan de laatste aandelen ASR in de verkoop te doen. Na afronding van de transactie is ASR daarmee definitief staatsbedrijf af. De verzekeraar kondigde aan 3 miljoen van de ruim 30 miljoen aandelen zelf te gaan kopen.

Reageer op dit artikel