nieuws

Femke de Vries vertrekt bij AFM

Branche 1922

Femke de Vries treedt per 1 januari 2018 af als bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten. Ze gaat vanaf het nieuwe jaar als senior partner werken voor &samhoud consultancy. Na 15 jaar in het financieel toezicht zegt ze haar horizon te willen verbreden.

Femke de Vries vertrekt bij AFM

De Vries heeft in haar portefeuille onder andere het toezicht op verzekeren en pensioenen, lenen, sparen en retailbeleggen, en marktintegriteit en handhaving. Ze trad in oktober 2015 toe tot het AFM-bestuur. Daarvoor werkte ze al 13 jaar in het financieel toezicht, als divisiedirecteur en secretaris-directeur bij De Nederlandsche Bank. Haar bestuurstermijn zou pas aflopen in oktober 2019. In een persbericht noemt ze de overstap naar &samhoud een keuze van persoonlijke aard.

Ondernemende rol

“Als bestuurder en wetenschapper ben ik voortdurend nieuwsgierig naar wat mensen en instellingen drijft en op grond waarvan zij bepaalde keuzes maken”, aldus De Vries. “Na 15 jaar in de financiële wereld zie ik dit als een mooie stap om mijn ervaring te verbreden en een meer ondernemende rol te gaan vervullen. Hoewel ik de AFM met pijn in het hart verlaat, is dit een kans die ik niet voorbij kon laten gaan.”

De Vries blijft wel als bijzonder hoogleraar toezicht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

‘Adviseur als spelbreker’

In een interview met am:magazine een halfjaar na haar aantreden, moedigde De Vries adviseurs aan vaker nee te verkopen. “De lage hypotheekrente is op de lange termijn een risico: die rente kan straks zomaar twee keer zo hoog zijn en klanten moeten daar wel over nadenken: kunnen ze dat dragen? Als adviseur zul je dan soms toch de spelbreker, de partypooper, moeten zijn en óók dat plaatje van de stijgende rente moeten bekijken. Dat móet die adviseur doen, dat is zijn verantwoordelijkheid, maar dat zal hem door de klant niet altijd in dank worden afgenomen”, zei ze daarover.

Reageer op dit artikel