nieuws

Aantal vrouwen in de top weer omlaag; commissaris Achmea en ASN wordt ‘er moe van’

Branche 3921

Het aantal vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven in Nederland is voor het tweede jaar op rij afgenomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Female Board Index van de TIAS School for Business and Society, die voor de tiende keer is verschenen. Hoogleraar Mijntje Lückerath, commissaris bij Achmea en ASN Bank meldt in het FD dat ze er een “beetje moe” van wordt. Binnen de verzekeringswereld ziet alleen Nationale-Nederlanden een stijging van het aantal vrouwen in de top.

Aantal vrouwen in de top weer omlaag; commissaris Achmea en ASN wordt ‘er moe van’
Nederland, Amsterdam 8 maart 2016. AM-vrouwenevent 2016 Foto: Peter Strelitski

In 2016 waren er nog in totaal vijftien vrouwen te vinden in de raad van bestuur en raad van commissarissen van 83 beursgenoteerde ondernemingen.

Dit jaar is dat gezakt naar dertien bij 85 bedrijven. Daardoor is nu 6,2 procent bestuurders vrouw. Bij commissarissen is dat 24,6 procent. Slechts 6,2% van de uitvoerende bestuursleden is vrouw zo blijkt uit de jaarlijks verschijnende Dutch Female Board Index. Dit wordt mede veroorzaakt door de overname van Delta Lloyd: deze RvB telde twee vrouwen. Bij de huidige 85 ondernemingen in de Female Board Index werden dit jaar twee vrouwelijke bestuurders benoemd, maar vertrokken er ook twee. Van de 212 bestuurders zijn er nu 13 vrouw. Morgen wordt deze index voor de tiende maal gepresenteerd.

NN en ASR

Wolters Kluwer heeft relatief de meeste vrouwen in RvB en RvC. Wat betreft de verzekeringsbranche laat alleen NN een stijging zien. Het percentage vrouwen in de toplaag steeg bij NN van 22% (2016) naar 27,3% (2017). ASR blijft gelijk: 25% in beide jaren. Dalingen zijn te zien bij: ING (van 27,3% naar 23,1%), Aegon (van 20% naar 18,2%) en Van Lanschot (van 22,2% naar 20%).

Diversiteit

Volgens de onderzoekers voldeden zes bedrijven aan het streven van 30 procent vrouwen in zowel het bestuur als de raad van commissarissen. Vorig jaar waren dat er maar twee. Volgens onderzoekster Lückerath komt dat onder meer door bedrijven die wel al óf genoeg vrouwelijke bestuurders óf commissarissen hadden en die dit jaar op beide vlakken een voldoende scoren. Lückerath is commissaris bij Achmea en ASN Bank. In het FD zegt zij: “Ik word er soms een beetje moe van”. Lückerath vervolgt: “Ik doet dit nu tien jaar, en het lijkt wel alsof er niet echt progressie in zit. Je zou willen dat deze discussie wordt ingehaald door een breed besef dat bedrijven zonder diversiteit vanzelf de strijd om talent verliezen, omdat de goeie mensen er gewoon niet meer willen werken. Maar dat proces duurt lang.”

Reageer op dit artikel