nieuws

Zomerserie (23) – Ruud van der Wal (Monuta): ‘Meenemen uitvaartverzekering in adviesgesprek hard nodig’

Branche 1199

Hartje zomer brengt amweb traditiegetrouw een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Hoe beleefden zij 2017 tot nu toe, en wat staat de branche nog te wachten? Manager intermediaire distributie Ruud van der Wal van Monuta stelt met tevredenheid vast dat het aantal intermediairs dat de uitvaartverzekering meeneemt in hun advies groeit.

Zomerserie (23) – Ruud van der Wal (Monuta): ‘Meenemen uitvaartverzekering in adviesgesprek hard nodig’

Wat hebben jullie bereikt in de eerste helft van het jaar, waar ben je trots op?
“Het is hard nodig dat intermediairs de uitvaartverzekering meenemen in het adviesgesprek met de klant, want uit diverse marktonderzoeken blijkt dat drie op de tien Nederlanders onvoldoende middelen hebben om de kosten voor een uitvaart te betalen. Het is goed om te zien dat het aantal intermediairs dat de uitvaartverzekering meeneemt in hun advies groeiende is. Ik ben er trots op dat zij de praktische middelen die wij hebben ontwikkeld om hen te helpen bij de advisering van uitvaartverzekeringen, erg waarderen. Intermediairs geven ons dit terug in de vorm van de hoogste scores in het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek.”

Waar ben je privé trots op?
“Op mijn vrouw Sandra. Zij is mijn rots in de branding.”

Wat was het meest memorabele nieuws in de branche tijdens de eerste helft van het jaar?
“De aanhoudende gekte op de woningmarkt: het vechten om een woning te bemachtigen. Opvallend vond ik de verkoop van hypotheekketens, zoals Hypotheek Visie en CMIS. Vanwege de vele transacties waren en zijn het goede tijden voor hypotheekadviseurs.”

Hoe hebben jullie je als bedrijf voorbereid op de tweede helft?
“Een van onze motto’s is om het elke dag een stapje beter te doen voor onze intermediairs en hun klanten. Met die insteek gaan we ook de komende maanden in. We gaan bijvoorbeeld, samen met intermediairs, klantpanels organiseren. Zo stellen we samen de klant centraal, kunnen we nog beter naar ze luisteren en anticiperen op hun wensen.”

Waar ga je tijdens de zomervakantie beslist niet aan denken, iets dat aan je werk gerelateerd is?
“Aan mijn collega’s. Zij kunnen prima een tijdje zonder mij.”

Voor het eerst gratis roamen in de EU: fijn, kan ik lekker doorwerken aan het strand, of: so what, mijn apparaten staan de hele vakantie in de vliegtuigmodus?
“Ik heb er niets van gemerkt, want ik ben in Nederland gebleven. Maar tijdens mijn vakantie op de Drentse hei had ik een prima bereik.”

Wat zijn je verwachtingen voor de verzekeringsbranche, wat worden de komende maanden de issues?
“Ik ben benieuwd naar de ontwikkeling van de rentestand. De premie voor levensverzekeringen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de rente. We volgen dan ook met interesse de bewegingen die de concurrent maakt. En natuurlijk kijken we met belangstelling naar de evaluatie van het provisieverbod.”

Welke strategie gaan jullie in de tweede helft van het jaar volgen?
“We leggen nog meer de focus op het verdiepen van de relatie met onze businesspartners. Daar ligt de sleutel. Dit ondersteunen we met een totaal nieuw CRM-systeem waarin we wensen en behoeften goed kunnen registreren en onze intermediairs nog beter kunnen bijstaan in het adviseren van hun klanten.”

Wat hoop je dat Monuta bereikt in de tweede helft?
“Uiteraard hoop ik dat we onze nummer 1 positie bij intermediairs behouden.”

Tot slot: heb je persoonlijke doelstellingen voor de rest van het jaar, werk of privé?
“In het voorjaar heb ik deelgenomen aan de Verbondscourse. Het programma dat georganiseerd wordt door het Verbond van Verzekeraars is opgebouwd rond thema’s, dilemma’s en keuzes waar verzekeraars mee te maken hebben. We kijken daarbij over de grenzen van ons vakgebied heen naar maatschappelijke ontwikkelingen die voor de bedrijfstak spelen. Het was erg leerzaam en leuk. In een aantal thema’s, zoals blockchain en big data, ga ik me meer verdiepen en onderzoeken ‘what’s in it for us’.”

Lees ook eerdere afleveringen van de zomerserie.

Reageer op dit artikel