nieuws

‘Ruim €2 miljard buitenlandse boetes voor Nederlandse banken en verzekeraars’

Branche 815

Grote Nederlandse banken en verzekeraars hebben in het afgelopen decennium voor ruim €2 miljard aan boetes gekregen van buitenlandse toezichthouders. Dat blijkt uit een inventarisatie van Het Financieele Dagblad. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis, tien jaar geleden, legden Nederlandse toezichthouders de financiële sector iets meer dan €100 miljoen op aan straffen.

‘Ruim €2 miljard buitenlandse boetes voor Nederlandse banken en verzekeraars’

In totaal moesten Nederlandse banken en verzekeraars de afgelopen 10 jaar €2,15 miljard ophoesten. Volgens het FD gingen veruit de meeste boetes naar de Verenigde Staten (€1,9 miljard). Aan het Verenigd Koninkrijk moesten ze €141,7 miljoen betalen. Nederlandse toezichthouders DNB en AFM en het Openbaar Ministerie deelden €101,5 miljoen aan boetes uit.

Nederlandse boetes lager

Buitenlandse banken kregen veel hogere bedragen te verstouwen. Alleen al aan de Amerikaanse autoriteiten werd voor €150 miljard aan boetes betaald. De grootste boete voor een Nederlands bedrijf ging naar Rabobank: ruim €1 miljard voor de Liborrente-afspraken. Daarvan ging €70 miljoen naar Nederland, de rest moest door Britten en Amerikanen op tafel worden gelegd. ING kreeg vanuit de VS een boete van €483 miljoen voor overtreding van Cubaanse sancties en vanuit Singapore €599 miljoen voor valutamanipulatie.

Nederlandse boetes zijn veel lager, schrijft de krant. Delta Lloyd moest €23,5 miljoen betalen voor misbruik van voorkennis en ABN Amro kreeg een rekening van €2 miljoen voor de verkoop van rentederivaten. In 2016 zijn in Nederland de maximale boetes verhoogd. Grote banken en verzekeraars kunnen sindsdien een boete tot €20 miljoen krijgen of 10% van de netto-omzet. Eerder lag het boetemaximum op €5 miljoen.

Reageer op dit artikel