nieuws

Oud-ING-directeur sleept tonnen binnen met parttimebaantje Oranje-fanclub

Branche 11089

Theo Pouw, oud-directeur van ING in Amsterdam, sleept als penningmeester van de Supportersclub Oranje al jaren een even groot salaris binnen als een staatssecretaris. Dit blijkt uit onderzoek Follow The Money. Ook zijn medebestuurders, onder wie een accountant van EY, nemen het er goed van bij het uitvoeren van hun parttime bestuursfunctie.

Oud-ING-directeur sleept tonnen binnen met parttimebaantje Oranje-fanclub

Theo Pouw en Rob Polderman richtten in 1995 op verzoek van toenmalig KNVB-bestuurder Arie van Eijden de Supportersclub Oranje op, nadat ze eerder een zeer succesvolle supportersvereniging bij Ajax hebben opgebouwd. Pouw is tot februari 2013 directeur bij ING in Amsterdam, Polderman werkt tot op de dag van vandaag als accountant bij EY. Ook de Supportersclub Oranje groeit als kool en heeft op het hoogtepunt 50.000 leden (nu 35.000). Niet geheel vreemd want een lidmaatschap van de supportersvereniging is jaren verplicht voor fans van het Nederlands elftal die een wedstrijd tijdens een EK of WK willen bezoeken.

Fikse prijs

Maar het succes van Pouw (penningmeester bij Supportersclub Oranje) en Polderman (secretaris), waarbij zich in 1996 ook Fred Hoff van brandbeveiliger Chubb aansluit, komt tegen een fikse prijs. Van het geld dat er jaarlijks bij de stichting binnenkomt, tussen de 1 en 1,5 miljoen euro, verdwijnen tonnen in de zakken van de bestuurders, zo schrijft Follow The Money.

Jaarsalaris staatssecretaris

Uit documenten in bezit van de site blijkt dat Pouw in 2014 en 2015 een vaste managementvergoeding van 10.000 euro per maand, exclusief btw, kreeg voor zijn parttime bestuurswerk. Op jaarbasis gaat het om 145.200 euro, ongeveer gelijk aan het jaarsalaris van een staatssecretaris. Volgens de advocaat van Pouw worden vanuit dit bedrag veel werkzaamheden door derden voor de supportersclub uitgevoerd, al staat in de managementovereenkomst dat de Amsterdammer zelf de werkzaamheden dient uit te voeren.

Concert U2 in Ziggo Dome

Volgens de advocaat ontvangen Polderman en Hof geen vaste managementvergoeding. Wel krijgen Pouw en Polderman jaarlijks ieder een licentiefee van 3% over de omzet van supportersvereniging. Daarnaast trakteren de bestuursleden zich royaal op kosten van de fanclub op allerlei zaken die in de verste verte niets met het Nederlands elftal te maken hebben. Zo wordt er gegeten in de duurste Amsterdamse restaurants en worden er vliegreizen geboekt naar bestemmingen waar Oranje geen wedstrijd hoeft te spelen. In december 2014 declareert Pouw bijna 4.000 euro bij de supportersvereniging voor 12 kaartjes voor een concert van U2 in Ziggo Dome.

Contract verlengd

Hoewel toenmalig KNVB-directeur Bert van Oostveen in 2012 al aan de bel trekt over de jaarrekeningen bij het bestuur is het declaratiegedrag geen beletsel voor de voetbalbond om de overeenkomst met Supportersclub Oranje in 2014 opnieuw te verlengen. Deze overeenkomst loopt medio volgend jaar af.

Reageer op dit artikel