nieuws

Ook bank die Anbang-producten verkocht in de problemen

Branche 2113

Persbureau Reuters heeft duizenden pagina’s vertrouwelijke justitiële documenten in handen gekregen inzake de vermeende witwaspraktijken van de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) in Madrid. ICBC, de grootste bank van China en tevens de bank die tot voor kort verzekeringsproducten van Anbang (moeder van Vivat) verkocht, ligt sinds vorig jaar onder vuur. Verschillende medewerkers van de ICBC bank in Madrid werden opgepakt door justitie. Honderden miljoen euro’s zouden middels witwaspraktijken zijn doorgesluisd.

Ook bank die Anbang-producten verkocht in de problemen

Het onderzoek in Madrid heeft een dergelijk alarmerend effect op Beijing gehad dat een Chinese hooggeplaatste topfunctionaris in Madrid de Spaanse autoriteiten publiekelijk er op aandringt om het onderzoek af te ronden.

Illegale witwaspraktijken

In een persverklaring van mei dit jaar gaf de Spaanse justitie aan dat ICBC er van wordt verdacht voor honderden miljoenen euro’s te hebben doorgesluisd vanuit illegale geldmiddelen die waren voortgevloeid uit belastingfraude en smokkelpraktijken door ‘Chinese criminele organisaties’. In februari vorig jaar pakte de Spaanse politie vijf medewerkers van de bank op en werden twee andere medewerkers op een later tijdstip aangehouden. Sindsdien is er weinig informatie over de zaak publiekelijk gemaakt. De vertrouwelijke documenten waar Reuters de hand op heeft weten te leggen bestaan onder andere uit afluistertransscripties. Hieruit blijkt dat bankiers vervalste documenten accepteerden om geld wit te wassen.

Anbang producten werden tot voor kort ook via ICBC verkocht. Volgens de bank waren Anbang’s verzekeringsproducten vorig jaar populair. De bank verkoopt de producten niet meer sinds het derde kwartaal van 2016. Reuters geeft aan dat een sales medewerker van de zijtak CITIC Bank, gevestigd in de stad Hangzhou, heeft gemeld dat bijna alle producten van Anbang niet meer worden verkocht sinds mei vorig jaar. Anbang verkoopt verzekeringsproducten via verschillende kanalen. Volgens het jaarrapport werd 88% van de producten vorig jaar verkocht via banken.

Gedwongen verkoop buitenlandse bezittingen

Het Financieele Dagblad berichtte gisteren op basis van berichtgeving van persbureau Bloomberg dat de Chinese overheid Anbang wil dwingen om buitenlandse bezittingen te verkopen. Anonieme bronnen hebben dit tegenover Bloomberg bevestigd. De regering zou zich zorgen maken over de risico’s voor de Chinese economie van bedrijven die grote sommen geld investeren in buitenlandse ondernemingen.

Anbang ontkent desgevraagd tegenover Bloomberg gedwongen te zijn bezittingen te verkopen of plannen te hebben om bezittingen te verkopen. Ook dit bedrijf ligt echter al een paar maanden onder vuur. Zo zou Chinese banken zijn geadviseerd om geen zaken meer te doen met Anbang. Daarnaast werd topman Wu Xiaohui gearresteerd.

In opspraak

Topman Wu Xiaohui en Anbang kwamen in mei van dit jaar in opspraak. Het blad zette vraagtekens bij de opmerkelijke groei van het aantal aandeelhouders. Ook zouden overnames gefinancierd zijn met geld van bedrijven die nauwe banden hebben met de Anbang-voorzitter. De Chinese verzekeraar deed de beschuldigingen af als een wraakactie van Caixin omdat het er niet in slaagde sponsorinkomsten van Anbang te krijgen.

Kamervragen

Eerder deze maand stelden de Kamerleden Omtzigt en Ronnes (beiden CDA) Kamervragen over de problemen bij Anbang en de mogelijke gevolgen voor Vivat en haar polishouders.

Reageer op dit artikel