nieuws

‘Minderheid verzekeraars port Shell om klimaatbeleid’

Branche 737

Van de zeven grote Nederlandse verzekeraars die in Shell beleggen, steunden op de laatste aandeelhoudersvergadering alleen Vivat en Achmea Investment Management de klimaatresolutie. Die resolutie spoort Shell aan om de afspraken in het VN Klimaatverdrag van Parijs te vertalen in reductiedoelstellingen voor broeikasgassen. De Eerlijke Verzekeringswijzer onderzocht het stemgedrag van de verzekeraars.

‘Minderheid verzekeraars port Shell om klimaatbeleid’

Volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer beleggen 7 van de 8 grootste Nederlandse verzekeraars in Shell. Samen zijn ze goed voor een bedrag van $870 miljoen. Alleen ASR steekt geen geld in de energiemaatschappij.

Achmea voor en tegen

Vivat verdient volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer een compliment. De verzekeraar belegt voor $95 miljoen in Shell en steunde de klimaatresolutie die opriep tot het terugdringen van de broeikasuitstoot. Ook Achmea Investment Management stemde voor de resolutie. Op verzoek van klanten, aldus de Eerlijke Verzekeringswijzer. Achmea Own Risk stemde juist tegen de resolutie.

Dat deden ook APG (Loyalis) en Allianz die respectievelijk $35 miljoen en $286 miljoen beleggen in de multinational. Aegon ($342) en NN Group ($58 miljoen) hebben zich van stemming onthouden. Hoe Generali ($33 miljoen) heeft gestemd, is niet bekend. De verzekeraar wilde geen antwoord geven op vragen daarover van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Afhakers

“Shell én de verzekeraars hebben de mond vol over het klimaat en zeggen het Klimaatverdrag te willen steunen. Maar zodra het concreet wordt haken ze af”, stelt de Eerlijke Verzekeringswijzer in een toelichting op het eigen onderzoek. “Shell is één van de grootste oliemaatschappijen ter wereld en levert een grote bijdrage aan klimaatverandering. Verzekeraars die beleggen in Shell zijn daarmee mede-eigenaar van Shell. Het is onbegrijpelijk dat slechts een minderheid van de verzekeraars steun geeft aan de resolutie aan Shell om bij te dragen aan het realiseren van de doelstellingen van het klimaatverdrag.”

Reageer op dit artikel