nieuws

Investeringen in insurtech trekken aan

Branche 933

Bedrijven die bezig zijn met technologische vernieuwing in de verzekeringsindustrie -insurtech- mogen in toenemende mate rekenen op belangstelling van (durf)investeerders. Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek dat accountants- en adviesorganisatie KPMG ieder kwartaal uitvoert. KPMG verwacht dat deze trend zich voortzet.

Investeringen in insurtech trekken aan

n Europa nemen met name de investeringen in insurtech flink toe. Zo wist het Zweedse BIMA, dat actief is met mobiele toepassingen op het gebied van micro-insurance, $ 55 miljoen op te halen. En het Britse Gryphon Group Holdings trok voor een totaal bedrag van $ 229 miljoen aan durfinvesteringen aan. Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG: “Ondanks het feit dat de verzekeringsmarkt in Europa relatie gefragmenteerd is, zullen de investeringen in beginnende startups in deze sector aan de orde van de dag blijven.”

Meer geld naar volwassen startups

In totaal namen in Europa namen de investeringen in fintech toe van $ 880 miljoen in de eerste drie maanden van dit jaar tot $ 2 miljard in het tweede kwartaal. Wel daalde het aantal transacties daalde van 100 tot 90. Van Wylick: “Het is opvallend dat in Europa dit jaar tot nu toe gemiddeld veel meer geld geïnvesteerd wordt in later stage startups dan in 2016. De gemiddelde investering is nu $ 15,9 miljoen, terwijl dit in 2016 $ 10,2 miljoen was. In de Verenigde Staten zien we het omgekeerde. Daar daalt de gemiddelde investering in de meer volwassen startups van $ 22 miljoen in 2016 naar $ 10 miljoen in de eerste zes maanden van dit jaar.”

Verstoring huidige landschap

Van Wylick verwacht dat de fintech-investeringen in Europa ook de rest van dit jaar op een hoog niveau zullen blijven. Van Wylick: “De komst van de Payment Service Directive 2 alsmede de invoering van de EU General Data Protection Regulation zullen de belangstelling voor regtech en open banking-platformen doen toenemen. Ook Brexit blijft in dit kader van belang. Hoewel verstoring van het huidige landschap onontkoombaar zal zijn, bieden deze veranderingen de komende jaren ook nieuwe mogelijkheden voor technologische vernieuwing in de financiële sector.”

Reageer op dit artikel