nieuws

Baeten: ‘Goed gevoel als ASR straks niet meer van belastingbetaler is’

Branche 939

Samen met de presentatie van de halfjaarcijfers kondigde verzekeraar ASR woensdagochtend aan €100 miljoen eigen aandelen te willen kopen, mocht de staat die van de hand doen. Veel verandert er niet als de Nederlandse belastingbetaler straks geen mede-eigenaar meer is, maar het geeft wel een goed gevoel, aldus Jos Baeten. De CEO tempert daarnaast de verwachting over de gedaalde combined ratio op schade. Veel lager zal die niet worden.

Baeten: ‘Goed gevoel als ASR straks niet meer van belastingbetaler is’

Betekent de aankondiging dat jullie eigen aandelen willen aankopen dat ASR nog dit jaar helemaal uit staatshanden komt?
“Het is aan de minister om te bepalen wanneer hij de resterende aandelen ASR van de hand wil doen. Maar als je kijkt naar het aandeel nu en wat eerdere verkoop de staat al heeft opgeleverd, is het niet vreemd als de staat ook de rest verkoopt.”

Is dat iets waar je naar uitkijkt?
“Zo zou ik dat niet zeggen. Het betekent ook niet dat we een feestje gaan vieren als het zo ver is. De overheid is altijd een loyale aandeelhouder geweest. Maar zeker voor internationale beleggers is dit interessant. Zij vragen of de overheid zich niet bemoeit met het beleid. Wij leggen dan uit dat dat niet zo is. Maar in Frankrijk en Angelsaksische landen wordt daar toch anders tegenaan gekeken.”

Worden bepaalde dingen makkelijker als de staat geen aandelen meer heeft?
“Het feit dat de overheid aandeelhouder is, heeft ons nooit belemmerd. We hebben ons altijd gedragen als een beursgenoteerd bedrijf. Sommige dingen zijn zelfs ingewikkelder geworden. Ik moet nu met meer aandeelhouders overleggen. Het geeft wel een goed gevoel. Ik ben blij als we straks aan onze klanten kunnen zeggen dat we niet meer van de belastingbetaler zijn en dat de staat zelfs iets heeft verdient aan ASR. Maar echt veel zal er niet door veranderen.”

De cijfers voor schade zijn goed. Hoe verklaar je dat?
“Vorig jaar hadden we een slecht jaar door hagelschade in juni, dat zie je nu. We hebben in 2017 een milde winter gehad en geen voorjaarsstormen. Daarnaast lukt het ons de kosten laag te houden.”

De combined ratio daalt naar 93,6%. Is het reëel om die verder naar beneden te drukken?
“Als je combined ratio te goed wordt, is het moeilijk om concurrerend te zijn. Dat is nu nog niet aan de orde, maar wel als die onder de 90% zakt. Ik wil dus de verwachting temperen dat de ratio veel verder zal dalen. We zullen de toename van ons schaderesultaat moeten halen uit gezonde groei.

Overigens zien we in het algemeen vooral het omgekeerde gebeuren met schadelast. Klimaatschade zal op de lange termijn zeker voor brand en inboedel zorgen voor hoge kosten. Als we niet zorgen dat klimaatverandering vertraagt of tot stilstand komt, leidt dat echt tot hogere lasten. In 2015 hadden we de oktoberstormen, in 2016 hagelbuien. Het valt niet uit te sluiten dat we ook dit jaar nog heftige storm en onweersbuien krijgen.”

Wat draagt ASR bij aan het remmen van de klimaatverandering?
“Wij willen CO2-neutraal opereren en proberen te stimuleren dat meer materialen worden hergebruikt voor schadeherstel. In je eentje kun je het verschil niet maken, maar vooral in onze beleggingen kunnen we dat wel. We beleggen alleen in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan het klimaat.”

Zet je ook druk op de overheid om maatregelen te treffen?
“Er komen meer initiatieven uit het bedrijfsleven dan van de overheid. Ik hoop dat een nieuw kabinet serieus gaat kijken naar de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs. Want klimaatverandering gaat steeds sneller. Je ziet het nu ook weer in Houston. Trump kan roepen wat ie wil, maar we moeten ons echt afvragen wat we over ons afroepen op middellange termijn.”

Reageer op dit artikel