nieuws

Amerikaanse zorgverzekeraar onthult abusievelijk hiv-status klanten

Branche 770

De Amerikaanse zorgverzekeraar Aetna heeft onbedoeld de hiv-status van enkele tientallen klanten onthuld. Aetna stuurde brieven die per ongeluk ook de ziekte openbaarden aan buren en vrienden van de geadresseerden. Nu al 23 klanten hebben advocatenfirma’s ingeschakeld om de verzekeraar te bewegen niet meer dergelijke brieven te sturen en nadere juridische stappen te bepalen.

Amerikaanse zorgverzekeraar onthult abusievelijk hiv-status klanten

Aetna stuurde eind juli 12.000 brieven naar klanten in verschillende Amerikaanse staten met instructies voor het aanvragen van medicijnen tegen hiv of voor het aanvragen van PrEP, een medicijn dat hiv juist moet voorkomen. Een paar dagen later kwamen de eerste klachten binnen van verzekerden bij wie de gezondheidsstatus ook zichtbaar was geworden voor buren, vrienden en anderen die de brief in handen hadden gehad.

Onthullende vensterenveloppen

Onderzoek leerde de verzekeraar dat het bedrijf dat de brieven verzond namens Aetna vensterenveloppen had gebruikt. In een aantal gevallen kon dit ervoor hebben gezorgd dat de brief was gaan schuiven en het venster onbedoeld de hiv-status onthulde. “Deze fout is onacceptabel en we onderzoeken uitvoering onze processen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren”, aldus Aetna in een officiële reactie.

Briefpapier Heineken

Dat het uitbesteden van de post aan een derde risicovol is, weet ook de AFM. Begin dit jaar stuurde AFM absusievelijk uitnodigingen om deel te nemen aan de Marktmonitor uit op briefpapier van bierbrouwer Heineken.

Reageer op dit artikel