nieuws

Aegon stut solvabiliteit Nederlandse dochter met 1 miljard euro

Branche 3486

Aegon grijpt stevig in om zijn buffers in Nederland te versterken. Het concern hevelt 1 miljard euro aan kapitaal over naar Aegon Nederland. Dat werd vandaag bekend bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers.

Aegon stut solvabiliteit Nederlandse dochter met 1 miljard euro

Er zijn al langer zorgen over de financiële gezondheid van Aegons activiteiten in Nederland. “Met deze maatregelen willen we een einde maken aan alle vragen”, zo zei topman Alex Wynaendts tegen het ANP. Hij benadrukt dat Nederlandse consumenten altijd al met een gerust hart zaken konden doen met Aegon. “Maar het is heel belangrijk dat activiteiten in elk land sterk gekapitaliseerd zijn, en dat er een holding is die waar nodig kan bijspringen.”

Solvabiliteit omhoog

Door deze ingreep en verbeteringen van het risicoprofiel wordt de solvabiliteit van Aegon Nederland naar verwachting opgekrikt van 144 procent (in juni) naar circa 175 procent. Het is de bedoeling dat Aegon Nederland straks ook weer dividend gaat betalen aan de groep, beginnend met 100 miljoen euro over 2017 in de eerste helft van 2018. De solvabiliteitsratio voor de hele groep bedraagt nu 185 procent. Aegon maakte donderdagochtend ook bekend dat de Ierse tak wordt verkocht aan levensverzekeraar Athene Holding. Ook dat leverde weer 2 procentpunt op voor de groepssolvabiliteit. Een groot deel van de hogere groepsratio is ook te danken aan overeenstemming met de toezichthouder over een aanpassing van de conversiemethode voor het Amerikaanse bedrijf onder Solvency II; dit leidt tot een 15%-punt stijging van de groepssolvabiliteit.

Het concern is verder van plan om in het derde kwartaal voor 500 miljoen euro aan obligaties uit te geven. “Dit alles geeft ons het vertrouwen dat we 2,1 miljard euro kunnen uitkeren aan onze aandeelhouders over de periode 2016 tot 2018”, aldus Wynaendts.

Beter resultaat

Aegon wist afgelopen kwartaal te profiteren van lagere claims, verbeterde marges, een positieve ontwikkeling van de financiële markten en effecten van doorgevoerde kostenbesparingen. Het onderliggend resultaat kwam 23 procent hoger uit dan een jaar eerder, op 535 miljoen euro. De totale verkopen dikten op jaarbasis met 42 procent aan, tot ruim 3,9 miljard euro. Wynaendts is positief gestemd over de toekomst. “Het is goed om te zien dat de managementmaatregelen het gewenste effect hebben, in het bijzonder de verbetering van de winstgevendheid van ons bedrijf in de VS.”

Eerder deze week werd bekend dat Aegon Nederland de Unirobe Meeus Groep heeft verkocht aan Aon. Dat verbeterde de solvabiliteitsratio van Aegon Nederland met naar schatting 6 procentpunt.

Reageer op dit artikel