nieuws

Vivat koersvast ondanks berichtgeving over eigenaar Anbang

Branche 2324

De aanhoudende berichten over het Chinese moederbedrijf ten spijt, houdt Vivat onverstoorbaar vast aan haar eigen strategie om de meest innovatieve verzekeraar van Nederland te worden. Dit stelt de verzekeraar in een reactie op geruchten dat Anbang een flink deel van haar buitenlandse bezittingen zou moeten verkopen. Het Chinese conglomeraat ontkent overigens dit voornemens te zijn.

Vivat koersvast ondanks berichtgeving over eigenaar Anbang

Het Financieele Dagblad bericht vandaag op basis van berichtgeving van persbureau Bloomberg dat de Chinese overheid Anbang wil dwingen om buitenlandse bezittingen te verkopen. Anonieme bronnen hebben dit tegenover Bloomberg bevestigd. De regering zou zich zorgen maken over de risico’s voor de Chinese economie van bedrijven die grote sommen geld investeren in buitenlandse ondernemingen.

Eenvoudige dorpelingen

Anbang is één van die bedrijven. Behalve de aankoop van SNS Reaal in 2015 en Delta Lloyd Bank en verzekeraar Fidea in België kocht het voor miljarden aan buitenlands onroerend goed, waaronder het Waldorf Astoria hotel in New York City. Een groot deel van de aandelen van Anbang zou overigens verspreid zijn over eenvoudige dorpelingen in een regio in het Oosten van China, wat al eerder flink wat stof deed opwaaien.

Arrestatie topman

Anbang ontkent desgevraagd tegenover Bloomberg gedwongen te zijn bezittingen te verkopen of plannen te hebben om bezittingen te verkopen. Het bedrijf ligt echter al een paar maanden onder vuur van de Chinese overheid. Zo zou Chinese banken zijn geadviseerd om geen zaken meer te doen met Anbang. Daarnaast werd topman Wu Xiaohui gearresteerd.

Zelfstandige verzekeraar

Dochter Vivat stelt niet namens Anbang te kunnen reageren en verwijst naar de reactie die Anbang tegenover Bloomberg gaf. “Wij zijn een zelfstandige verzekeraar met een zelfstandige governance”, vertelt woordvoerder Hidde Kuik. “Ontwikkelingen bij onze enige aandeelhouder doen niets af aan onze strategische missie om de meest innovatieve verzekeraar van Nederland te worden.”

Kamervragen

Eerder deze maand stelden de Kamerleden Omtzigt en Ronnes (beiden CDA) Kamervragen over de problemen bij Anbang en de mogelijke gevolgen voor Vivat en haar polishouders.

Reageer op dit artikel