nieuws

Hoogleraar: ‘Toezichthouders DNB en AFM kunnen beter stapje terug doen’

Branche 1105

Het toezicht op de financiële sector kan effectiever worden als externe toezichthouders als DNB en de AFM wat meer afstand nemen. In plaats van rechtstreeks zouden deze waakhonden hun toezicht beter kunnen uitoefenen via de raden van commissarissen. Dat betoogt de Groningse hoogleraar Floor Rink op grond van onderzoek naar de rol die sociale identiteit speelt bij toezicht.

Hoogleraar: ‘Toezichthouders DNB en AFM kunnen beter stapje terug doen’

De balans tussen betrokkenheid en onafhankelijkheid in het toezicht in de financiële sector slaat nu vaak nog door naar onafhankelijkheid, stelt hoogleraar organizational behaviour and identity management Floor Rink in am:magazine 33. Onafhankelijkheid staat daarbij voor objectiviteit, maar volgens de wetenschapper zou het goed zijn om vanuit identiteitsprocessen naar het toezicht te kijken. Doe je dat, dan lijkt het verstandig meer ruimte te geven aan betrokkenheid. Dat komt bovendien de effectiviteit van het toezicht ten goede.

Positiever over intern toezicht

Rink richt zich in haar onderzoek op de sociale identiteit van mensen. “Een deel van hoe we onszelf zien en evalueren, hangt af van bij welke groep we horen. We zijn vrij strategisch en ook protectionistisch in hoe we naar andere groepen kijken.” Ze vertaalde dat naar het wij-zij-denken in de toezichtspraktijk in de verzekeringsbranche. De interne toezichthouder is ‘wij’, de externe toezichthouder ‘zij’.

“Bestuurders reageren veel positiever op interne toezichthouders, de raad van commissarissen. Dat komt omdat ze het gevoel hebben dat commissarissen bij de organisatie horen en dezelfde organisatiedoelen nastreven. Als mensen een vertrouwensband hebben, dan zijn ze bereid eerlijker te zijn. Toch ligt in het toezicht in de financiële wereld veel prioriteit bij onafhankelijkheid. Ik zeg: die balans kan beter opschuiven naar meer betrokkenheid.”

Goede verhoudingen

De hoogleraar baseert die visie op een onderzoek dat ze in 2015 deed onder 146 verzekeraars met een hoofdkantoor in Nederland. Binnenkort verschijnen de resultaten daarvan in een wetenschappelijke publicatie. “Wat bleek? Als de raad van commissarissen en het bestuur het goed met elkaar kunnen vinden, dan wordt er goed beleid gevoerd en wordt er goed toezicht gehouden. Als er langdurige conflicten zijn, dan maken bestuurders vaak verkeerde bedrijfsbeslissingen”, licht Rink de resultaten van het onderzoek toe.

Ze adviseert daarom dat externe toezichthouders AFM en DNB hun toezicht uitoefenen via de raden van commissarissen, een stapje terug zeg maar. Alleen als er iets mis dreigt te gaan, vormen ze een soort vangnet. “Bij conflicten kan DNB een grotere rol krijgen. Dat werkt beter, want bestuurders accepteren alleen hulp van buiten als het intern niet lekker loopt.”

Lees meer over het onderzoek van Floor Rink in nummer 33 van am:magazine.

Reageer op dit artikel