nieuws

Vakbond: ‘Loonsverhoging van ruim een ton voor NN-top is buitenproportioneel’

Branche 1726

Het basissalaris van NN-topmannen Lard Friese en Delphin Rueda gaat dit jaar met respectievelijk 10% en 5% omhoog. In 2018 kunnen ze een loonsverhoging van nog eens 15% en 10% tegemoet zien. Daar stemde de aandeelhoudersvergadering gisteren mee in. Vakbond FNV is verontwaardigd. Die noemt de salarisverhoging “buitenproportioneel” en “een verkeerd signaal”.

Vakbond: ‘Loonsverhoging van ruim een ton voor NN-top is buitenproportioneel’

CEO Lard Friese verdiende in 2016 een basissalaris van bijna € 1,3 miljoen. Dat bestaat voor ongeveer een vijfde uit aandelen. Dit jaar kan hij rekenen op € 1,42 miljoen en in 2018 stijgt zijn basissalaris naar € 1,64 miljoen. Afgelopen jaar werd dat aangevuld met een variabele beloning van € 260.000. CFO Delphin Rueda ziet zijn basissalaris van ruim € 1 miljoen komend jaar groeien tot bijna € 1,07 miljoen; in 2018 verdient hij € 1,18 miljoen. Zijn variabele beloning bedroeg afgelopen jaar € 205.000.

Verkeerd signaal

Vakbond FNV is verontwaardigd over deze salarisverhoging. “Een verkeerd signaal naar de medewerkers van de NN Group en tegen onze afspraken in’, reageert vakbondsbestuurder Gerard van Hees. ‘De verzekeraar heeft de afgelopen jaren de koers ingezet om de salarissen van medewerkers in de organisatie naar het gemiddelde van Nederland, dus een lager niveau, te brengen. Om voor de top wel buitenlandse topsalarissen als maatstaf te gebruiken, is de wereld op zijn kop.”

Meten met twee maten

Volgens Van Hees is de “buitenproportionele” salarisverhoging ook in strijd met de afspraken tussen vakbonden en verzekeringssector over een verantwoord beloningsbeleid. “De stijging van de cao-lonen is sinds de kredietcrisis achtergebleven op de inflatie in Nederland. Werknemers hebben hier morrend genoegen mee genomen, omdat werkzekerheid voor hen uiteindelijk zwaarder woog dan koopkracht. Maar om bij de topbeloningen wél met buitenlandse collega’s te benchmarken, met exorbitante salarisverhogingen tot wel 25% tot gevolg, is meten met twee maten.”

Conform beloningsbeleid

Woordvoerder Saskia Kranendonk van NN Group laat weten dat de salarisverhogingen conform het beloningsbeleid zijn van de verzekeraar. Dat is in 2015 vastgesteld in overleg met de aandeelhouders en is erop gericht talent te behouden en aan te kunnen trekken. In het beloningsbeleid staat dat NN-topmensen onder de mediaan worden betaald. Volgens Kranendonk zitten de nieuwe salarissen daar nog ruim onder, afgemeten tegen een nationale en internationale benchmark van bedrijven.

Reageer op dit artikel