nieuws

Steinbuch: ‘Alles wordt een robot en de mens misschien zelfs onsterfelijk’

Branche 2039

‘Leven met robots’ was de titel van professor Maarten Steinbuchs presentatie gisteren tijdens het am:innosurance congres. Steinbuch is universiteitshoogleraar aan de TU Eindhoven. Hij leidt de Control Systems Technology groep binnen de faculteit Mechanical Engineering. De hoogleraar is gefascineerd door de ontwikkeling van robotica en artificiële intelligentie (AI) en gaf een aantal interessante toekomstvoorspellingen.

Steinbuch: ‘Alles wordt een robot en de mens misschien zelfs onsterfelijk’

“Alles wordt een robot, ook auto’s”, meldde Steinbuch. Het thema van deze am: innosurance was ‘smarter and faster’ en volgens Steinbuch kunnen we door “de wet van Moore” heel wat versnelling in technologie en kunstmatige intelligentie verwachten. Robots worden uiteindelijk slimmer dan de mens voorspelde Steinbuch. “Onze iphones hebben nu de intelligentie van een muis, maar over twintig jaar is ook dat device net zo slim als de 9 miljard mensen die dan op de wereld rondlopen. We kunnen ons dat bijna niet voorstellen hoe snel dat gaat, bizar he?”, zei Steinbuch.

Software-gestuurde auto’s

Steinbuch, expert op het gebied van het modelleren, ontwerpen en beheersen van beweging-systemen (denk naast robotica ook aan automotive), verwacht heel wat veranderingen de komende tientallen jaren. Hij noemt het ‘de nieuwe tijd’. Volgens de hoogleraar rijden we over een jaar of dertig allemaal in een software-gestuurde auto. “De belangrijkste doelstelling bij deze ontwikkeling is dat we de 1,4 miljoen mensen die per jaar wereldwijd door verkeersongelukken om het leven komen met 90% verminderen. Als een daling zo groot is, wordt het onlogisch om nog in de traditionele auto te gaan rijden. We zien al dat bepaalde automerken hier op inspelen. Een van de grotere automerken adverteert nu met “in de toekomst nooit meer ongelukken”, zo zei hij in een eerder interview met am.

Hoge druk in de boardrooms

In 2050 zal niemand meer in fossiele auto’s rijden merkte Steinbuch op en hij toetste bij het publiek of zij hier op zijn voorbereid. “Stel het is 2025 en u mag een nieuwe auto uitkiezen voor een bedrag van € 35.000. U houdt in het achterhoofd dat u wellicht de auto na een jaar of vijf weer door zou willen verkopen wat voor type auto gaat u kiezen? Kiest u voor de fossiele auto of voor een elektrische auto? Ik zou voor de elektrische kiezen want in 2050 rijdt niemand meer in fossiele auto’s, dat heeft de EU namelijk al besloten. En daarom is de druk in de boardrooms bij autofabrikanten op dit moment zo hoog. Zij moeten echt nu of volgend jaar, langer kunnen ze echt niet wachten, beslissen hoe ze gaan inzetten op de productie. De productie van dieselmotoren zal heel snel afnemen”.

Eerste uitzendbureau voor robots

Steinbuch doet zelf veel onderzoek naar de mogelijkheden van innovatie gecombineerd met robotica voor de gezondheidssector. Hij liet een filmpje zien van een “schattige knuffel zeehondenjong”, een robot met een zacht vachtje, bedoeld voor ouderen om mee te knuffelen en tegen te praten. Robots zullen het in de gezondheidssector beter gaan doen dan de mens zei de hoogleraar. “Er bestaan nu al robots die bijvoorbeeld betere en snellere anamneses stellen dan onze medische experts. De menselijke factor mag dan wel verdwijnen, maar dit soort innovaties zijn wel effectiever.” Dit soort ontwikkelingen gaan volgens Steinbuch heel snel, “in Eindhoven is recent het eerste uitzendbureau voor robots gestart, daar kun je robots voor een dag, voor een week, wat je maar wil, inhuren in plaats van mensen.”

Onsterfelijkheid van de mens

De hoogleraar liet ook door middel van een filmpje zien hoe snel wij mensen ons identificeren met een robot. Behalve het identificeren met robots zullen mensen in de toekomst misschien zelfs gaan ‘mergen’ met artificiële technologie zei Steinbuch. “Dit is interessant. Er zijn mensen op deze wereld, hele rijke mensen, die hier in investeren en die onderzoeken hoe we technologie kunnen gebruiken om onszelf onsterfelijk te maken. Wat we met ons allen gemeen hebben is dat we uiteindelijk allemaal doodgaan, dat is het enige dat we niet kunnen beheersen. Rijke mensen investeren in projecten in onsterfelijkheid. In Time Magazine stond een artikel waarin het volgende mogelijke toekomstscenario als een mogelijkheid wordt geportretteerd: 2045 is het jaar waarin het menselijk brein zich mogelijk zal gaan verbinden met AI.” Steinbuch bleef het publiek wijzen op de waarde van disruptief gedrag. “Probeer out of the box te denken en te doen, ga vanavond eens op een andere stoel zitten tijdens het avondeten. Wie weet wat voor ideeën en oplossingen er op die manier ontstaan.”

Lees ook het artikel over de interactieve ‘Innovatie Booster’ sessies tijdens het congres waarin bezoekers werden uitgedaagd mee te denken met Centraal Beheer, Vivat en NN.

Bekijk hier de foto’s van am:innosurance 2017

Reageer op dit artikel