nieuws

Staat doet weer deel ASR van de hand

Branche 771

De stichting NLFI gaat namens de Staat opnieuw een fors aandelenpakket in ASR verkopen. In totaal gaat het om 25 miljoen gewone aandelen, goed voor 16,8% van het overheidsbelang in de verzekeraar. De Staat resteert nu nog een belang van 20,1% in ASR, dat op termijn volledig wordt afgebouwd.

Staat doet weer deel ASR van de hand

Bij het bekend maken van de ‘aanbieding’ maakt ASR bekend zelf 3 miljoen van de aangeboden aandelen in te kopen, gelijk aan 2% van het geplaatste aandelenkapitaal. De verzekeraar heeft tijdens de vergadering van aandeelhouders van 31 mei toestemming gekregen om tot maximaal 10% van het geplaatste aandelenkapitaal in te kopen. NLFI heeft inmiddels al aangegeven de order van ASR volledig toe te wijzen.

Waarde creëren

De aandeleninkoop past volgens ASR bij de “strategie om kapitaal in te zetten voor mogelijkheden om waarde te creëren en om op een voor aandeelhouders efficiënte manier kapitaal terug te geven, zoals het participeren in een verkoop van aandelen door NLFI.” De aankoop zal worden gefinancierd uit eigen middelen en heeft volgens de verzekeraar een beperkte impact op de solvabiliteitsratio.

Ineenstorting Fortis

De Staat werd in het najaar van 2008 noodgedwongen eigenaar van ASR na de ineenstorting van bankverzekeraar Fortis. Ook ABN Amro en Fortis Bank Nederland, later samengevoegd tot ABN Amro, kwamen in overheidshanden. Na één eerdere aandelenplaatsing heeft de Staat nog een belang van 70% in ABN Amro.

Reageer op dit artikel