nieuws

‘Opgepakte’ topman Anbang (Vivat) moet stap opzij zetten

Branche 2945

Topman Wu Xiaohui van de Chinese verzekeraar Anbang kan vanwege ‘persoonlijke redenen’ tijdelijk zijn functie niet uitvoeren. Dat meldde het moederbedrijf van Vivat woensdag in een verklaring. Wu zou zijn opgepakt door de politie. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door collega-managers.

‘Opgepakte’ topman Anbang (Vivat) moet stap opzij zetten

De summiere mededeling van Anbang volgt op berichten dat Wu door de politie zou zijn gearresteerd en meegenomen voor verhoor. Reden voor de arrestatie werd daarbij niet gemeld. Mogelijk heeft het te maken met het strengere toezicht op grote Chinese bedrijven die veel in het buitenland investeren om te voorkomen dat er te veel geld het land uitvloeit, meldt persbureau ANP. Of en wanneer Wu terugkeert, is niet bekend.

In opspraak om aandeelhouders en overnames

Wu Xiaohui en Anbang kwamen vorige maand al in opspraak door een publicatie in het Chinese zakenblad Caixin Global. Het blad zette vraagtekens bij de opmerkelijke groei van het aantal aandeelhouders. Ook zouden overnames gefinancierd zijn met geld van bedrijven die nauwe banden hebben met de Anbang-voorzitter. De Chinese verzekeraar deed de beschuldigingen af als een wraakactie van Caixin omdat het er niet in slaagde sponsorinkomsten van Anbang te krijgen.

Reageer op dit artikel