nieuws

Nederland onbemind door verzekeraars die alternatief voor Londen zoeken

Branche 2286

De Britse verzekeraar RSA heeft Luxemburg uitgekozen als locatie voor een nieuw Europees hoofdkantoor. Het Australische QBE gaat haar Europese activiteiten aansturen vanuit Brussel. Beide verzekeraars zien zich door de Brexit genoodzaakt om hun Europese activiteiten onder te brengen op het Europese vasteland. Nederland en Amsterdam in het bijzonder blijven vooralsnog achter als alternatief voor Londen.

Nederland onbemind door verzekeraars die alternatief voor Londen zoeken

Brussel, maar vooral Luxemburg lijken sterk te profiteren van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te treden. AIG, FM Global en Hixcox kondigden al eerder aan hun Europese hoofdkantoor te verplaatsen naar het Groot Hertogdom. RSA voegt zich nu bij dat rijtje.

Actieve lobby

QBE is de tweede grote verzekeraar die kiest voor Brussel als alternatief voor Londen. Al eerder maakte Lloyd’s bekend haar Europese activiteiten te gaan onderbrengen in de Belgische hoofdstad. De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft hiervoor actief gelobbyd in de Londense City.

Rondetafelgesprek

Ons land ligt nog niet in het vizier van andere buitenlandse banken en verzekeraars die een ander Europees alternatief zoeken, hoewel met name Amsterdam zich nadrukkelijk op die manier posteert. Morgen is er in de Commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de Brexit. Daaraan nemen ook Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars,  en Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) deel.

Strakke wetgeving

ING brengt bij de discussie een positiepaper in waarbij Amsterdam en Frankfurt als goede alternatieven worden aanbevolen. Onze hoofdstad heeft volgens ING een aantrekkelijk fiscaal klimaat, staat steeds beter bekend als stad met veel innovatieve dienstverleners en heeft volgens de bank een goed innovatieklimaat. Wel heeft stelt ING dat de schaalgrootte van Amsterdam beperkt is en ons land naar verhouding strakke wetgeving voor financiële instellingen heeft.

Reageer op dit artikel