nieuws

Fred de Jong: ‘Ook berooide klant kan rendabel businessmodel opleveren’

Branche 1311

Het helpen van klanten met problematische schulden kan ook zakelijk gezien een goede investering zijn voor financieel adviseurs. Dit stelt zelfstandig onderzoeker Fred de Jong in een themanummer over financiële zelfredzaamheid van zijn nieuwsbrief Profnieuws. De Jong werkt met derden aan een businesscase voor hulp aan mensen met problematische schulden.

Fred de Jong: ‘Ook berooide klant kan rendabel businessmodel opleveren’

In het openingswoord van zijn nieuwsbrief stelt De Jong dat een gebrek aan belangstelling in financiële zaken en een laag vertrouwen in de financiële sector vaak hand in hand gaan. Toch ligt volgens hem in de betrokkenheid van de sector een deel van de oplossing voor de gebrekkige financiële zelfredzaamheid. “Met name voor financieel adviseurs (dat zijn er ongeveer 60.000, waarvan 13.000 bij onafhankelijke advieskantoren) ligt een uitdaging. Zij hebben kennis van zaken, staan onder toezicht, hebben al met de meeste consumenten een relatie en hebben ook een belang.”

De lange termijn

Door consumenten financieel zelfredzamer te maken ontstaat er volgens De Jong meer ruimte om onder meer te sparen, te kopen en pensioen op te bouwen. “Terreinen waarbij financieel advies weer gewenst is. Maar zelfs bij klanten met problematische schulden kan de financieel adviseur een rendabele businesscase bouwen. Door deze klanten, in samenwerking met bijvoorbeeld de gemeente en schuldhulpverlening, te helpen ontstaan loyale klanten voor de lange termijn. Klanten die in de toekomst dan weer meer behoefte zullen hebben aan financieel advies.”

Diepere klantrelatie

Voor vertrouwensherstel is het wat de zelfstandig onderzoeker betreft noodzakelijk dat de financieel adviseur investeert in een betere en vooral diepere klantrelatie. Daar hoort volgens de Jong bij dat je klanten helpt die het financieel moeilijk hebben. “Dat is goed voor de samenleving en uiteindelijk ook (financieel) goed voor de financieel adviseur. Op dit moment ben ik in gesprek met partijen om hiervoor een echte business case te bouwen. Wordt vervolgd.”

Reageer op dit artikel