nieuws

Deelneming in bank of verzekeraar levert Staat nu fors meer op dan aardgas

Branche 839

De zwarte cijfers die ABN Amro, ASR en de Volksbank de afgelopen jaren hebben geschreven hebben de staat als aandeelhouder geen windeieren gelegd. Van de (deels) genationaliseerde financiële instellingen vloeide vorig jaar € 0,9 mrd als dividend in de schatkist. Daarmee worden de aardgasbaten al voor het tweede jaar ruim overtroffen.

Deelneming in bank of verzekeraar levert Staat nu fors meer op dan aardgas

Ontving de Staat in 2015 nog € 800 mln aan dividend van de voornoemde financiële instellingen, vorig jaar mocht minister Dijsselbloem nog € 100 mln extra ontvangen, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Het leeuwendeel van de dividendopbrengst in 2016 kwam van ABN Amro (608 mln). ASR leverde de staat 170 miljoen euro dividend op, SNS Bank (de Volksbank) 100 miljoen. Zelfs vastgoedinvesteerder Propertize, de nagel aan de doodskist van SNS Reaal, zorgde voor 46 miljoen dividendinkomsten.

Belang afgebouwd

De toename van de dividendinkomsten is opvallend gelet op het gegeven dat met name het belang in ASR maar ook in ABN Amro vanaf 2015 sterk is afgebouwd. Het kleiner belang is door een herstel van de resultaten bij banken en de verzekeraar dus meer waard geworden. In totaal heeft ABN Amro sinds 2011 ongeveer 2,2 miljard euro aan dividend aan de staat uitgekeerd. ASR leverde de schatkist bijna € 470 miljoen op. De Volksbank en Propertize keerden vorig jaar voor het eerst dividend uit.

Teruglopende aardgasbaten

In zijn totaliteit ontving het rijk in 2016 voor € 2,4 mrd aan dividend Dat is ruim de helft minder dan in 2013. Vooral de winstuitkering uit aardgasbaten nam af. Bedroeg deze in 2008 nog € 3,3 mrd, vorig jaar was dat teruggelopen naar € 300 mln. Andere belangrijke dividendbronnen voor de Staat zijn onder meer netbeheerder Tennet, Schiphol en De Nederlandsche Bank.

Reageer op dit artikel