nieuws

Anbang verder in het nauw: banken doen geen zaken meer met Vivat-moeder

Branche 1505

Anbang, het moederbedrijf van Vivat, heeft er een probleem bij nu aan Chinese banken is gevraagd voorlopig geen zaken meer te doen met de verzekeraar uit China. Dat verzoek komt van de autoriteiten in het land, zeggen bronnen binnen de sector. Zes banken zouden er al gehoor aan hebben gegeven.

Anbang verder in het nauw: banken doen geen zaken meer met Vivat-moeder

Het bericht over het verzoek aan Chinese banken volgt kort op de arrestatie van topman Wu Xiaohui. De nieuwe maatregel zou zijn genomen na uitgebreid onderzoek naar het reilen en zeilen van Anbang. Daarbij zijn er vragen gerezen over de houdbaarheid van de financiering, meldt persbureau ANP.

Investeringen in het buitenland

Anbang zette zich de laatste jaren op de kaart als grote investeerder buiten de eigen landsgrenzen. Zo kocht Anbang naast Vivat ook vastgoed en financiële dienstverleners in Europa en de VS. Anbang is onder meer de eigenaar van het Waldorf Astoria hotel in New York. Vorige maand kwam de Chinese verzekeraar in opspraak nadat een zakenblad kritisch publiceerde over de financiering van de overnames en de groei van het aantal aandeelhouders.

Vivat geeft in een reactie aan ANP aan dat het een zelfstandig Nederlandse bedrijf is en dat het niet kan reageren op mediaberichten over het Chinese moederbedrijf. De verzekeraar heeft naar eigen zeggen een solide reputatie en solide financiële positie. Daarnaast is het als onafhankelijke entiteit onderworpen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Ook bestuurders worden naar Nederlandse maatstaven getoetst.

Reageer op dit artikel