nieuws

‘Over 5 à 10 jaar hebben verzekeraars insurtechs geabsorbeerd’

Branche 1094

Zes op de tien verzekeraars denken dat ze over vijf à tien jaar actief samenwerken met fintech- en insurtechbedrijven en dat ze deze organisaties zelfs absorberen. Dat blijkt uit een innovatie-onderzoek dat accountants- en adviesbedrijf PwC uitvoerde in opdracht van het Verbond van Verzekeraars.

‘Over 5 à 10 jaar hebben verzekeraars insurtechs geabsorbeerd’

Drie op de tien verzekeraars verwachten dat het zo’n vaart niet zal lopen. Zij denken dat verzekeraars en insurtechbedrijven over vijf à tien jaar naast elkaar zullen werken. Van de ondervraagde innovatie-experts bij verzekeraars denkt 3% dat over niet al te lange tijd de markt alleen nog maar uit fintechs en insurtechs bestaat. 7% daarentegen noemt fintech en insurtech een hype. Zij denken dat die termen over vijf à tien jaar niet meer bestaan.

Belemmeringen: kennis en verandercapaciteit

Uit het PwC-onderzoek blijkt verder dat beschikbare verandercapaciteit en beschikbare kennis en competenties binnen de organisatie de belangrijkste belemmeringen zijn om te innoveren. Ook wet- en regelgeving vinden ze een sta-in-de-weg. Dat laatste concludeerde ook Insurance Europe eerder deze week.

Met dit Innovatieonderzoek 2017 wil het Verbond van Verzekeraars verder invulling gaan geven aan de Innovatieagenda van de branche. Volgens het onderzoek is er nu een kopgroep van vijf verzekeraars die heel goed op innovatiebewustzijn scoren en zich snel voorbereiden op nieuwe technologieën. Het gat tussen de rest van de verzekeraars en die kopgroep is nog vrij fors. Wie de kopgroep vormen, laat het rapport echter in het midden. Wel noemen de ondervraagden NN/Gappie, Aegon, ING en Achmea/InShared het meest als inspirerend voorbeeld van innovatie binnen de Nederlandse verzekeringssector.

Reageer op dit artikel