nieuws

Voormalig voorzitter VNO-NCW pleit voor meer macht AFM bij overnames

Branche 508

Om overnames in goede banen te leiden moet de Autoriteit Financiele Markten (AFM) meer macht krijgen volgens Jacques Schraven, voormalig voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW. De AFM stelt zich volgens Schraven te passief op en heeft een te beperkte rol.

Voormalig voorzitter VNO-NCW pleit voor meer macht AFM bij overnames

De AFM kan in Schraven’s opinie richtlijnen opstellen waarin potentiële kopers gedwongen worden eerst met de commissarissen en het bestuur te onderhandelen en de intenties van overname te verduidelijken voordat er een openbaar verbod kan worden uitgebracht op de onderneming, zo meldt het Financieel Dagblad vandaag in een voorpublicatie op een interview met de voormalig voorzitter van de werkgeversvereniging. Schraven stelt hierin dat AFM ‘meer tanden’ nodig heeft.

Onrust op de beurs voorkomen

Een ruimer mandaat van de AFM zal volgens Schraven onrust en onzekerheid op de beurs voorkomen. Het zorgt er volgens hem  ook voor dat speculanten met slechts een winstoogmerk minder kans hebben op de kortere termijn.

Akzo en Unilever

Nederlandse beursfondsen hebben momenteel te maken met agressieve biedingen tot overname. Verfconcern AkzoNobel heeft dit jaar te kampen met ongewenste biedingen door de Amerikaanse branchegenoot PPG. Eerder dit jaar bracht ook het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz een ongewenst bod uit op branchegenoot Unilever. Nadat bleek dat Unilever niet openstond voor een overname trokken de Amerikanen hun bod in.

Reageer op dit artikel