nieuws

Vivat-eigenaar Anbang in opspraak na publicatie over schimmige bedrijfsvoering

Branche 2904

Anbang, de Chinese eigenaar van verzekeraar Vivat, is in opspraak geraakt na een verhaal in Caixin Global. Dit Chinese zakenblad zette dit weekend vraagtekens bij de opmerkelijke groei van het aantal aandeelhouders van 7 naar 39. Ook zouden overnames gefinancierd zijn met geld van bedrijven die nauwe banden hebben met Anbang-voorzitter Wu Xiaohui. Anbang spreekt de beschuldigingen tegen en kondigde een rechtszaak aan.

Vivat-eigenaar Anbang in opspraak na publicatie over schimmige bedrijfsvoering

Volgens Caixin Global gaf Anbang tussen oktober 2014 en maart 2016 ongeveer $ 16 miljard uit aan internationale overnames. Het Chinese blad vraagt zich af hoe het concern dat allemaal financierde. Achter de kapitaalgroei van het concern zit een duister netwerk van ingewikkelde transacties, waarbij volgens het artikel meer dan 100 bedrijven betrokken zijn die eigendom zouden zijn of banden zouden hebben met de CEO van Anbang, Wu Xiaohui.

Obscure aandeelhouders

Caixin Global meldt bovendien een opmerkelijke groei van het aantal aandeelhouders in korte tijd: van 7 naar 39. Volgens het weekblad zitten daar veel ‘obscure bedrijfjes’ tussen, zoals autodealers en mijnbouwondernemingen. Negen aandeelhouders zijn allemaal op dezelfde dag en in dezelfde plaats opgericht. Bovendien hielden ze hun eerste aandeelhoudersvergadering allemaal op dezelfde locatie. Veel andere betrokken bedrijven hebben hetzelfde vestigingsadres en doen investeringen in elkaar.

Wraakactie

Anbang postte direct na de publicatie van Caixin Global een statement op de eigen website waarin het bedrijf aankondigt de onderzoekers voor de rechter te slepen. Gesproken wordt van laster en onterechte beschuldigingen van onwettige bedrijfsvoering. Volgens Anbang zijn de beschuldigingen ingegeven door wraakgevoelens. Caixin Media zou in het verleden meerdere vergeefse pogingen hebben gedaan om advertentie- en sponsorinkomsten bij Anbang te werven.

Reageer op dit artikel