nieuws

Vermeend roept overheid op Europees fintech-koploper te worden

Branche 611

Voormalig minister van Sociale Zaken Willem Vermeend roept de Nederlandse overheid op om zich in te zetten voor digitale innovatie. De Nederlandse overheid moet het voortouw nemen zodat Nederland Europees koploper kan worden, zo schrijft hij in de aanbevelingen die hij gisteren aan de Tweede Kamer richtte.

Vermeend roept overheid op Europees fintech-koploper te worden

Volgens de vorig jaar benoemde fintech-ambassadeur zou de Nederlandse overheid een integrale visie moeten vormen over de digitale economie met speciale aandacht voor privacy en (cyber)security. Om innovatie te versnellen zouden toezichthouders volgens Vermeend meer ruimte moeten bieden om te “experimenteren met nieuwe dienstverlening en nieuwe methoden van toezicht”. Flexibiliteit van nieuwe wetgeving en beleid dient te worden vergroot ,schrijft de fintech-ambassadeur in zijn aanbevelingen. Hij pleit er voor dat de overheid, toezichthouders en marktpartijen intensief samenwerken.

Veiligheid en databescherming

De overheid moet op een andere manier kijken naar wetgeving op het gebied van veiligheid, consumentenbescherming en privacy schrijft Vermeend. Daar hoort volgens hem ook een “betere digitale en financiële geletterdheid van burgers” bij, zodat deze weerbaarder worden “in deze nieuwe wereld waarin bescherming van persoonsgegevens belangrijk is”. Vertrouwen in het financiële systeem staat of valt volgens de oud-bewindsman met het vertrouwen dat burgers hebben in de veiligheid van hun persoonlijke data en de betrouwbaarheid van dienstverlening. Vermeend koerst aan op een gezamenlijke aanpak van cybercrime en een integraal cybersecuritybeleid.

Traditionele banen in de financiële dienstverlening zullen volgens Vermeend verdwijnen en nieuwe banen zullen ontstaan die vragen om andere kennis en competenties. Ook hierin roept Vermeend de overheid op om maatregelingen te nemen.

Duurzame economie: niche in de markt

Vermeend schrijft ook dat de komende jaren zich een niche in de markt zal vormen. “De Nederlandse financiële sector zal  zich internationaal mede moeten positioneren als het internationale financieel centrum op het terrein van duurzaamheid, de circulaire economie en de energietransitie, een nieuwe wereldwijde markt die snel groeit.” Hierin moet de Nederlandse markt volgens Vermeend samenwerken met de ‘Smart Industry’ die “met zogenaamde green tech een belangrijke bijdrage kan leveren aan het beperken van de uitstoot van CO2”.

Reageer op dit artikel