nieuws

Slecht eerste kwartaal voor insurtech, veel minder investeringen dan vorig jaar

Branche 670

De wereldwijde investeringen in insurtech hebben een slecht eerste kwartaal achter de rug. In de eerste drie maanden van 2017 zijn de financieringen met twee derde afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt omdat veel start-ups dicht tegen productlanceringen aan zitten, blijkt uit een onderzoek van Willis Towers Watson.

Slecht eerste kwartaal voor insurtech, veel minder investeringen dan vorig jaar

Volgens het onderzoek daalde de totale financiering met 64%: van $ 783 miljoen in het eerste kwartaal van 2016 naar $ 283 miljoen in de eerste drie maanden van 2017. Ook het aantal transacties nam af: van 59 naar 36. Overigens is er in het eerste kwartaal wel iets meer geïnvesteerd dan in het laatste kwartaal van 2016.

Verschuiving naar markt en distributie

De financiering van bedrijven die in de opstartfase zitten lag op $ 63 miljoen. Dat was het slechtste eerste kwartaal sinds 2013. De laatste vijf jaar ging net iets meer dan de helft van alle investeringen in insurtech naar starters die in de vroegste fase van het ondernemen zitten. In het eerste kwartaal van 2017 was dat maar een vijfde. Volgens Willis Towers Watson geeft dat aan dat de steun verschuift naar bedrijven die de markt hebben bereikt en voor productlanceringen staan.

Het rapport constateert bovendien een toename aandacht voor distributie. Bijna driekwart van de investeringen richt zich op spelers die zich bezighouden met distributie. De afgelopen vijf jaar lag dat percentage op 61%.

Reageer op dit artikel